Tusentals människor i protester efter att en polis ska ha våldtagit en 22-årig man.

Parisbor protesterar mot våld och rasism inom polisen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en 22-årig man ska ha våldtagits av en polis har återkommande protester blossat upp i Paris. Vissa demonstrationer har varit fredliga, andra våldsamma. Se klippet om vad som pågår i Paris.

Det var den 2 februari som den 22-åriga mannen las in på sjukhus. Han ska, i samband med en ID-kontroll, ha utsatts för brutalt polisvåld. En polis ska ha våldtagit mannen med en batong. Dessutom ska poliser ha skrikit rasistiska skällsord till mannen, spottat på honom samt sprutat tårgas i hans ögon och mun.

Efter misshandeln kördes mannen till polisstationen. Där såg en annan polis 22-åringens skador och fördes till sjukhus. 22-åringen opererades akut för allvarliga skador på tarmen. Han hade även skador i ansiktet och på huvudet.

Flertalet demonstrationer

Händelsen har lett till stor upprördhet. Missnöjet började först puttra i 22-åringens hemort Aulnay-sous-Bois, en förort till Paris.

Därefter har flera demonstrationer ägt rum sedan övergreppet blev känt. En del demonstrationer är fredliga medan andra har urartat och blivit våldsamma. Bilar har satts i brand och sten har kastats. Polis har använt tårgas mot demonstranter och många har gripits. Demonstranterna vill få ett slut på polisens övervåld och rasism.

22-åringen uppmanar till lugn

Fyra poliser har stängts av från sina tjänster. En av dem misstänks för våldtäkt.

22-åringen vårdas fortfarande för sina skador. Han har uppmanat allmänheten att hålla sig lugn och hans familj menar att de har förtroende för den franska rättsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.