Kristina Kappelin på plats i Catania, Sicilien. Foto: SVT/TT

Två gripna för flyktingkatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Två personer, kaptenen och en besättningsman, har gripits misstänka för människosmuggling efter den senaste båtkatastrofen i Medelhavet. FN bekräftar samtidigt att 800 personer omkom i olyckan.

Det var i samband med att italienska kustbevakningens fartyg i natt förde överlevande till Catania i Sicilien, som de två personerna kunde gripas.

De hade pekats ut av de andra överlevande som kaptenen och hans assistent. Männen misstänks höra till den grupp som organiserat den ödesdigra resan.

Flyktingkrisen i Europa

SVT:s korrespondent Kristina Kappelin fanns på plats när de 27 överlevande i natt kom in till hamnen i Catania.

– De fick en snabb hälsokontroll, identifierades och fördes sedan till ett stort mottagningscenter här på Sicilien, där de befinner sig nu.

800 döda

Samtidigt kunde FN-organet UNHCR i natt bekräfta att cirka 800 människor omkom i olyckan, rapporterar TT. Katastrofen inträffade i söndags, när fisketrålaren var på väg över Medelhavet från Libyen till Europa.

Representanter för UNHCR och Internationella migrationsorganisationen (IOM) har intervjuat de flesta av de 27 som fördes i land av kustbevakningen i Catania.

Överlevande beskriver hur trålaren kapsejsade. Efter att ett portugisiskt handelsfartyg hade närmat sig båten uppstod panik.

– Det var lite över 800 passagerare ombord, inklusive barn mellan tio och tolv år. Det var syrier, omkring 150 eritreaner, somalier, berättar UNHCR:s talesperson Carlotta Sami.

Upprört i Italien

Dagstidningar i Italien visar i dag bilder från katastrofer tillsammans med rubriker som ”Perché?” – ”Varför?” SVT:s utsända beskriver stämningen i landet som upprörd.

– Italien känner sig som i centrum för denna fruktansvärda nödsituation och hoppas, men kanske delvis har förlorat hoppet, att resten av Europa ska vara med och hjälpa till på ett mera kraftfullt sätt.

Efter att ”Mare Nostrum”, Italiens livräddande projekt som tillsattes efter fartygskatastrofen utanför Lampedusa 2013, lades ner på grund av de höga kostnaderna har man haft svårt att hantera många båtar som kommer över Medelhavet med flyktingar.

Från och med den 1 november ersattes projektet med EU:s gränspolis, men detta endast med en tredjedel av budgeten som ”Mare Nostrum” hade. Från nio miljoner per månad till tre miljoner i månaden. Och italienarna fortsätter att ta stort ansvar för flyktingarna, säger Kristina Kappelin.

– Är det så att man är det land som alla flyktingar kommer till så kan man inte bara låta de ligga och dö i vattnet.

Möte mellan ministrar

Enzo Bianco, borgmästaren i Catania, säger till tidningen Il Fatto Quotidiano att EU väljer att slå dövörat till för varningarna.

– Jag sade i Bryssel att vi kan få se 300-400 döda här nu i veckan. Men jag misstog mig gravt för det blev tre, fyra gånger fler. Nästa vecka ska det bli fint väder. Då kommer det ännu fler båtar och ännu fler skeppsbrott.

I går hölls ett möte mellan EU:s utrikesministrar. Enligt italienska medier kom man fram till ett tiopunktsprogram för att förbättra räddningsinsatserna. Man ska fördubbla resurserna, för att insatserna mer ska likna ”Mare Nostrum”.

– En annan viktig punkt är att man i så hög utsträckning som möjligt vill försöka beslagta båtarna för att göra det svårare för människosmugglarna att fortsätta den här trafiken, säger Kristina Kappelin.

”Mycket mer än ett skeppsbrott”

Men det kan vara ett farligt uppdrag, enligt SVT:s utsända. Och man behöver FN:s stöd.

– Man har försökt göra det under några gånger här under de sista veckorna. Det har vid två tillfällen skett att människosmugglarna har beskjutit de båtar som kommit till undsättning. De har skjutit varningsskott i luften och sedan tagit båtarna och kört snabbt ifrån platsen.

Italiens premiärminister Matteo Renzi understryker att den redan katastrofala situationen riskerar att förvärras ytterligare om man inte gör något.

– Det som nu händer i Medelhavet är mycket mer än ett skeppsbrott, det är en allvarlig humanitär kris och ska bemötas som en sådan, säger han enligt La Repubblica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet