Foto: TT

Två poliser ihjälskjutna i New York

Uppdaterad
Publicerad

Två polismän har skjutits ihjäl i stadsdelen Brooklyn i New York i ett brutalt bakhåll. Uppgifter tyder på att dådet kan vara en hämndaktion för de svarta män som den senaste tiden skjutits ihjäl av poliser i USA.

– De blev avrättade, säger en märkbart tagen Bill Bratton, polischef i New York, under en presskonferens med borgmästaren Bill de Blasio.

Den 28-årige gärningsmannen gick fram till polisbilen som de båda polismännen satt i och avlossade flera skott, genom fönsterrutan på passagerarsidan, som träffade dem i huvudet.

– Det är inte ens säkert att de hann se sin mördare, säger Bratton.

Skytten flydde därefter ner i tunnelbanan, där han tog sitt liv genom att skjuta sig i huvudet på perrongen. Han är även misstänkt för ha skjutit och allvarligt skadat sin före detta flickvän i Baltimore, Maryland, tidigare under lördagen.

Obama fördömer

President Barack Obama fördömer dådet och uppmanar människor att ta avstånd från våld och sårande ord. ”Två modiga män kommer inte hem till sina älskade i kväll, det finns inget rättfärdigande för det,” säger Obama enligt ett uttalandet från Vita huset.

Enligt The Washington Post publicerade 28-åringen bilder på en pistol på ex-flickvännens Instagramkonto ett par timmar före dådet.

”Jag ska ge grisar vingar i dag. Om de tar en av våra . . . låt oss ta två av dem. Det här kan vara mitt sista inlägg”, uppges mannen ha skrivit.

Enligt tidningen ska han även ha refererat till Michael Brown och Eric Garner – två av de svarta män som fallit offer för polisvåld som den senaste tiden väckt omfattande protester i USA.

Bill Bratton bekräftar på presskonferensen att 28-åringen publicerat ”anti-polis”-inlägg på sociala medier, men att utredningen får klargöra hans motiv.

Är förkastligt

– Jag har talat med Garners familj och vi är förfärade av de tidiga uppgifterna om poliserna som dödats i Brooklyn i dag. All användning av Eric Garners och Michael Browns namn, i samband med alla former av våld eller dödande av poliser, är förkastligt och motverkar strävan efter rättvisa i båda fallen, säger medborgarrättsaktivisten och pastorn Al Sharpton i ett uttalande, uppger The Washington Post.

Enligt The New York Times är det första gången sedan 2011 som någon polisman skjutits ihjäl i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.