Tvåhövdad orm hittad i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Cameron Park Zoo i staden Waco i Texas, USA, har fått en ny invånare. Lagom till nästa år kommer besökare kunna säga hej till en tvåhövdad råttsnok.

Den nykläckta tvåhövdade ormen nosades fram av en lekande hund i en trädgård i staden. Hundens matte larmade stadens zoo som nu har tagit hand om den ovanliga råttsnoken. Där ska den först få tillbringa 90 dagar i karantän innan den runt nyår får hälsa på besökarna i sitt nya hem.

– Vi blev riktigt förvånade när vi fick in den för vi har aldrig haft ett tvåhövdat djur här förr, säger skötaren Brain Henley till lokaltidningen The Waco Tribune-Herald.

Matas ett huvud i taget

Tvåhövdade ormar överlever sällan i det fria eftersom det är svårt för dem att synkronisera sina två hjärnor i allt från hur de ska försvara sig till åt vilket håll de ska röra sig. Om det ena huvudet upptäcker ett byte på det andra finns det också en risk för att det försöker äta upp syskonet.

På Cameron Park Zoo matar man sitt senaste tillskott ett huvud i taget.

– Normalt sett äter det ena huvudet, medan det andra dricker, säger Brian Henley.

Den unga råttsnoken har ännu inte fått något namn, men förväntas växa till ungefär 150 centimeter och bli uppemot 25 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.