Foto: SVT

Kolet kan bli ny miljardsmäll för Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Flera domstolsprocesser, som vill stoppa Vattenfalls brunkolsgruvor i östra Tyskland, kan komma att kosta bolaget mångmiljardbelopp. Det kan nu bli svårt för Vattenfall att sälja gruvorna. Risken är att bolaget tvingas till nya nedskrivningar i miljardklassen.

Det pågår nu fyra rättsprocesser riktade mot tillstånden Vattenfall behöver för att öppna nya dagbrott. Bakom en av dessa står Hagen Rösch som driver ett jordbruksföretag i byn Proschim i östra Tyskland. Familjeföretagets marker kommer att utplånas av Vattenfalls brunkolsgruvor Welzow 1 och 2 i närheten och ägarna är missnöjda med den kompensation de erbjuds. Därför har de gått till domstol och vill stoppa dagbrotten.

– Vi kommer att slåss ända till slutet, sa Hagen Rösch när SVT besökte gården i våras.

Kommer ta lång tid

Men familjen Rösch är inte ensamma att slåss mot Vattenfall. Privatpersoner och miljöorganisationer har överklagat myndigheternas beslut om planerna att öppna nya dagbrott, både Welzow 2 och näraliggande Nochten 2.

– Ett dagbrott är det mest förödande du kan göra mot miljön och folket som bor i området. De personer och organisationer som jag representerar vill stoppa gruvorna helt och hållet, säger advokaten Roda Verhayen som representerar allihop i domstolen.

– Enligt min mening kan processerna ta lång tid, för vi har också möjlighet att föra målen uppåt, ända till Europadomstolen. Självklart skulle vi inte ta oss an ett mål om vi inte trodde att vi kan nå framgång och vinna.

Vill sälja fort

Miljöorganisationerna vill att Vattenfall avvecklar gruvorna långsamt och låter kolet stanna i marken av klimatskäl, men nu letar Vattenfall köpare för brunkolsgruvorna och kolkraftverken i Tyskland. Det stod klart när det statliga bolaget lämnade sin svaga kvartalsrapport förra veckan.

– Naturligtvis blir en av våra största frågor om vi ska hitta nya ägare till brunkolsverksamheten. Målsättningen är att göra det så fort som möjligt men det är svårt att säga vad tidplanen skulle vara, sa Vattenfalls vd Magnus Hall.

Gör kolet svårsålt

Det finns möjliga köpare. Enligt Sveriges Radio uppger sig det tysk-tjeckiska kraftbolaget Mibrag vara spekulant. Men så länge rättsprocesserna pågår kommer brunkolsgruvorna vara svårsålda. Det går helt enkelt inte att säga vad som är till salu. Det tror Ingvar Matsson, kraftbolagsanalytiker på Swedbank.

– Potentiellt påverkar det möjligheten att sälja det överhuvudtaget, och det påverkar definitivt värdet av en eventuell försäljning. Det torde sänka priset.

Kan bli nya miljardförluster

Vattenfall vill idag inte kommentera hur rättsprocesserna påverkar möjligheterna att sälja, men klart är att det handlar om stora belopp. Bolagets usla affärer i Europa har redan lett till förluster på över 50 miljarder. Brunkolet omsätter i dag 20 miljarder om året, och är idag en lönsam affär. Men låga elpriser, politiska svängningar och nya klimatkrav kan ändra på den saken. Stoppar nu domstolarna Vattenfall från att öppna nya gruvor kan mycket av tillgångarna bli värdelösa. Vattenfall kan då tvingas till ytterligare nedskrivningar på mångmiljardbelopp.

– Man kan bara konstatera att det ligger i farans riktning, både i den här marknadsmiljön och i den komplexa politiska situationen vi ser i Europa och inte minst i Tyskland. Man kan inte utesluta att man kommer att se över värdet på de här tillgångarna separat, säger Ingvar Matsson på Swedbank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.