Tysklands transportminister kritiserar nu förbundskansler Merkels flyktingpolitik och menar att Tyskland måste förbereda sig på att stänga gränserna. Foto: TT

Tysk minister varnar – ”Vi kan behöva stänga gränserna”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en av Angela Merkels ministrar kritiserat henne. Det är transportminister Alexander Dobrindt som går ut med budskapet att Tyskland kan behöva stänga gränserna.

I Tyskland växer nu kritiken mot förbundskansler Angela Merkels relativt liberala flyktingpolitik. Merkel får allt svårare att hålla ihop partiet CDU och regeringen när det gäller flyktingpolitiken. En nyligen genomförd opinionsmätning visade att 60 procent ansåg att Tyskland tar emot för många flyktingar, en ökning med 14 procentenheter sedan december.

Minister riktar kritik

För första gången har nu en av Angela Merkels ministrar kritiserat henne. Transportminister Alexander Dobrindt, från systerpartiet CSU, säger till tidningen Münchner Merkur:

– Jag rekommenderar starkt: Vi måste förbereda oss på att vi inte kommer undan gränsstängningar. Det finns en gräns för hur många som kan tas emot och den har vi nått. Dessutom finns gränser för integration, arbete och utbudet av bostäder, så väl som det sociala systemet.

Dobrindt talar om ”en ödesfråga” för Tyskland och EU. Men han tror inte att en stängning av gränserna hotar Europa, snarare tvärtom. Att inte stänga gränserna skulle tvinga Europa ned på knä, menar han.

Kritiserar Tysklands ”vänliga ansikte”

Tidigare har Merkel talat om ”att visa ett vänligt ansikte” mot flyktingarna och har tagit in flyktingar från Ungern på ett sätt som strider mot EU:s regler. Det här vänder sig hennes transportminister emot.

– Vi måste skicka en tydlig signal till världen: alla som söker efter ett bättre liv kan inte komma till Tyskland.

– Det räcker inte längre med att visa världen ett vänligt ansikte, säger Alexander Dobrindt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.