Foto: TT

Tysk storbank säger upp var femte medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Tyska Commerzbank meddelade idag att banken säger upp 9600 medarbetare. Det är nästan var femte anställd. Också den största tyska banken, Deutsche Bank har stora problem.

Commerzbank är i dag Tysklands näst största bank och har 51.000 anställda, motsvarande 45.000 heltidstjänster. Nu ska personalstyrkan minska med 9.600 tjänster. Som orsak till bankens problem anges låga räntor och föråldrad it och organisation. Bankens inriktning har varit små och medelstora företag och flera av de mindre företagskunderna hänvisas nu till de tyska sparbankerna.

14 miljarder i böteskrav

Den största affärsbanken Deutsche Bank är också i en krissituation. Den utlösande orsaken är böteskrav från myndigheter i USA på 14 miljarder dollar, eftersom Deutsche Bank anklagas för att hanteras bostadslån i USA på ett oansvarigt sätt och banken anklagas för att ha bidragit till att finanskrisen utlöstes i USA. I Tyskland pågår nu diskussioner om det krävs någon form av statligt stöd för att rädda Deutsche Bank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.