Polisen har sökt igenom andrepiloten, Andreas Lubitz, hus. Foto: TT

Polisen genomförde husrannsakan hos andrepiloten

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har polisen genomfört husrannsakan hemma hos andrepiloten Andreas Lubitz som sägs ligga bakom flygkraschen i Frankrike i tisdags.

Andreas Lubitz kom ifrån Montabaur utanför Frankfurt, där han bodde hos sina föräldrar, men hade också en övernattningslägenhet i Düsseldorf. Och nu arbetas det hårt med att hitta spår som kan tydliggöra orsakerna bakom tisdagens krasch.

– Uppgifter cirkulerar i tysk media att husrannsakningarna som inleddes ganska omedelbart har gett resultat. Vi har sett bilder på hur polisen bär ut olika lådor och material från hans bostäder, säger SVT:s Stefan Åsberg.

Flygkraschen i Frankrike

Till nyhetsbyrån AP säger en talesperson för den lokala polisen att det inte har hittats några avgörande bevis.

”En medveten handling”

På en presskonferens med franska åklagare under torsdagen uppgav man att Andreas Lubitz medvetet hade stängt ute förstepiloten ur cockpit och trots upprepade bankningar på dörren, sänkt planets höjd utan att yppa ett ord och med en normal andningsrytm.

– Jag anser att det är en medveten handling, sa åklagaren under presskonferensen.

”Inget system kunde förhindra”

Vd:n för Lufthansa, moderbolag till Germanwings, hävdade under en annan presskonferens att katastrofen inte kunde ha förhindrats.

– Det finns inget säkerhetssystem i världen som kunnat förhindra andrepilotens agerande, sade vd Carsten Spohr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet