Foto: TT

Tyskar känner sig säkra – trots terror

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra tyskar känner sig säkra i sitt hemland, visar en ny opinionsundersökning. En stor majoritet har också stor eller mycket stor tillit till polisen, medan förtroendet för underrättelsetjänsterna minskar.

Tolv människor dödades i lastbilsattacken mot en julmarknad i Berlin i december, ett dåd med förmodat jihadistiska förtecken. Islamistisk terrorism är också det största hotet mot Tyskland, sade förbundskanslern Angela Merkel i sitt nyårstal – men de flesta tyskar är inte särskilt oroliga.

73 procent av den röstberättigade befolkningen känner sig säker i Tyskland, visar opinionsmätningen Deutschlandtrend, som genomförs varje månad på uppdrag av public service-bolaget ARD. 26 procent känner sig inte säkra.

Attentat i Berlin 2016

Nedbrutet på partisympatinivå är bilden på sina håll den motsatta – av det högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AFD) väljare säger 66 procent att de inte känner sig säkra, medan endast 34 procent känner sig säkra.

Väl skyddat

Nära sex av tio – 57 procent – anser att Tyskland på det stora hela är väl skyddat mot terrorattentat. Siffran har inte förändrats nämnvärt det senaste året.

Förtroendet för polisen är skyhögt: 88 procent har stor eller mycket stor tillit till polisen, medan bara 36 procent har förtroende för underrättelsetjänsterna. Siffran för polisen kan jämföras med Sverige, där endast 40 procent har mycket eller ganska stort förtroende för polisen, enligt en mätning i december från Dagens Nyheter/Ipsos.

Angela Merkel har varit hårt ansatt i politiken den senaste tiden, inte minst efter julmarknadsdådet i Berlin, som vissa kopplat till förbundskanslerns flyktingpolitik. Befolkningen tycks dock ha fortsatt högt förtroende för Merkel – 56 procent tycker att hon gör ett bra jobb.

CDU ökar, SPD backar

Hennes parti CDU ökar med två procentenheter till 37 procent, medan socialdemokratiska SPD backar med två procentenheter till 20 procent. AFD ökar med två procentenheter och landar på 15 procent.

Undersökningen genomfördes 2-3 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet