Foto: TT

Tyskland deltar i insats mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands regering har lagt fram ett förslag på att ge militärt stöd till den USA-ledda allians som bombar terrororganisationen Islamiska staten (IS) i Syrien, enligt en regeringskälla.

Det tyska bidraget ska ses som ett stöd till den militära alliansen mot IS, samt till Frankrike och Irak, framgår av lagförslaget enligt nyhetsbyrån AFP.

Gäller ett år

Mandatet gäller i ett år till en kostnad av motsvarande 1,2 miljarder kronor och kan förlängas.

Terroriströrelsen IS

Den tyska försvarsmakten Bundeswehr föreslås bidra med spaningsflyg, ett örlogsfartyg och upp till 1.200 soldater, som ett svar på terrordåden i Paris förra månaden. Förslaget måste först godkännas av parlamentet, förbundsdagen. Inget datum är satt för omröstning men förslaget väntas gå igenom utan problem.

Utrikesminister Frank-Walter Steinmeier medgav inför omröstningen i regeringen att kampen mot IS kommer att bli utdragen.

– Det krävs tålamod mot en fiende som IS.

Även Sverige kan delta

Även Sverige har ett bidrag i någon form på gång. Samtal ska inom kort föras mellan regering och opposition innan förslaget läggs.

I Storbritannien väntas debatt och beslut i underhuset om en insats i morgon. För britterna handlar det om att utvidga flyganfallen i Irak till att även omfatta Syrien.

Premiärminister David Cameron säger att det finns växande parlamentariskt stöd för flyganfall. Han anser att det är ”rätt sak att göra” och att det ligger i nationens intresse. Labour-ledaren Jeremy Corbin låter partiets parlamentsledamöter rösta som de vill i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet