Angela Merkel styr upp ett gruppfoto med kvinnliga ledare. Foto: Scanpix

Tyskland inför kvinnokvot

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland kommer att införa lagstiftad kvotering för att få fler kvinnor i storföretagens bolagsstyrelser. Det har beslutats vid förhandlingarna mellan kristdemokrater och socialdemokrater om att bilda en ny tysk regering.

Bolagsstyrelserna i börsnoterade företag ska från år 2016 ha minst 30 procent kvinnor. Tyska företag har en frivillig målsättning att få fler kvinnor på ledande positioner, men andelen kvinnor i börsboalgens styrelser ligger i dag bara på 12 procent.

Angela Merkel ändrar sig

Näringslivet har motsatt sig en lagstiftad kvotering. Också Angela Merkels kristdemokrater CDU har varit emot, men partiet har svängt under koaltionsförhandlingarna.

– Företagen måste genomföra en inre kulturomvandling, säger CDU:s förhandlare Anette Widmann-Mauz.

– Det här är en viktig signal för att förbättra kvinnors karriärmöjligheter och det kommer att bidra till mer jämställdhet på hela arbetsmarknaden, hoppas Manuela Schwesig från socialdemokraterna SPD.

Tyskt EU-stopp kan ändras

Tidigare har Tysklands regering stoppat EU-kommissionens förslag om regler om kvotering på EU-nivå för att få fler kvinnor i storbolagens styrelser. Tysklands och Sveriges regeringar ingick i en blockerande minoritet på nio länder som stoppade förslaget.

När Tysklands nya regering, med CDU och SPD, nu enats om kvinnokvotering på nationell nivå, kan det betyda att Tysklands motstånd försvinner också mot reglering på EU-nivå.

I så fall skulle det göra det svårare för den svenska regeringen att stoppa införandet av EU-gemensamma regler på detta område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.