Tyskland och Frankrike överrens om bindande flyktingkvoter.

Uppdaterad
Publicerad

Fotot av treårige Alan Kurdi livlös på stranden får världens ledare att reagera.

På nytt lyfte Tyskland och Frankrike kravet på bindande flyktingkvoter för alla EU-länder. En tanke som dock direkt avvisades av Polen.

EU-kommissionen föreslog redan i maj ett bindande system, men vid EU-toppmötet i juni beslutades att fördelningen ska vara frivillig.

På torsdagen gjorde förslaget comeback.

#flykt

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att EU ska dela på ansvaret i den rådande flyktingkrisen genom permanenta och obligatoriska kvoter för medlemsländerna.

– Jag talade i morse med den franske presidenten (François Hollande) och den fransktyska positionen ska vidarebefordras till de europeiska institutionerna.

Merkel stod fast vid principen att ”de som behöver skydd. . .  ska få det”. Ekonomisk styrka och storlek får avgöra fördelningen mellan de 28 medlemsländerna. Hon betonade att krisen som är den värsta i Europa sedan Balkankrigen på 90-talet, inte går att lösa utan kvoter.

Ungern viker inte

Polens premiärminister Ewa Kopacz avfärdar automatiska kvoter, en ståndpunkt som delas av andra central- och östeuropeiska EU-medlemmar. Hon markerade att Polen gärna hjälper krigsflyktingar men inte migranter vars drivkraft är ett bättre liv i Europa.

Medan kaotiska scener utspelade sig bland de stoppade migranterna och flyktingarna i på centralstationen i Budapest, gjorde Ungerns styrande högerpopulistiska parti Fidesz klart att skärpta gränskontroller träder i kraft redan den 15 september.

Premiärminister Viktor Orbán försvarar att landet nu på olika sätt ska förhindra att människor korsar gränsen, bland annat genom ett 17 mil långt taggtrådsstängsel vid gränsen mot Serbien.

– Vi ungrare, och européer, är rädda för vi ser att EU:s ledare inte är kapabla att kontrollera situationen, sade han under en pressträff med EU-parlamentets talman Martin Schulz.

Den auktoritäre och inom EU hårt kritiserade Orbán poängterade i en debattartikel på torsdagen att majoriteten av de asylsökande är muslimer:  ”Det här är en viktig fråga, då Europa och europeisk kultur har kristna rötter.”

Skakande bilder

I den ungerska staden Bicske, 3,5 mil från Budapest, stoppades ett tåg med hundratals flyktingar och migranter på väg till Österrike. Kaotiska scener utspelades när polis med våld försökte tvinga iväg flyktingar till ett närliggande flyktingläger. Många vägrade, klamrade sig fast, lade sig på spåren eller flydde från platsen.

– Jag dör hellre än att åka till ett läger, sade en irakisk man till AFP:s utsände under det att hans medtagna dotter togs till sjukhus.

Men inget som sagts eller gjorts har skakat Europas folk och ledare mer än bilderna på den döde Alan Kurdi, 3 år, på stranden vid Bodrum i Turkiet.

Hans lilla kropp ger en tydlig och plågsam bild av flyktingkatastrofens fasor. Alan Kurdi var på flykt från Kobane i Syrien tillsammans med sin mamma, pappa och femårige storebror. Bara pappan överlevde när båten kapsejsade.

Turkisk polis har gripit fyra syrier misstänkta för att ha organiserat båtresan från Turkiet till Grekland, uppger nyhetsbyrån Dogan.

EU kan snart komma att fatta beslut om en militär insats mot flyktingsmugglare i Libyen. Det handlar om att jaga och borda smuggelbåtar för att gripa smugglare och förstöra eller beslagta båtarna. Det är ännu oklart om Sverige ska delta.

Vi har ändrat stavningen på pojkens förnamn. Enligt anhöriga till familjen ska namnet vara Alan Kurdi, vilket är den kurdiska stavningen av namnet. Den tidigare skrivningen, Aylan, härrörde från de turkiska myndigheter som registrerade familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet