Foto: TT

Tyskland vill ändra asylregler

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland planerar att skicka tillbaka syriska flyktingar till det första EU-land de rest in i. Beskedet från inrikesdepartementet signalerar en omsvängning men det är oklart hur stor praktisk betydelse beslutet får.

I en kommuniké säger inrikesdepartementet att den så kallade Dublinförordningen gäller för syrier sedan 21 oktober, med undantag för dem som kommit via Grekland, rapporterar nyhetssajten Deutsche Welle.

I augusti meddelade förbundskansler Angela Merkel att Tyskland gör undantag för syrier från Dublinförordningen, som säger att flyktingars asylskäl bör prövas i det första EU-land de kommer till. Hon hänvisade till humanitära skäl, ställd inför en ständigt växande ström asylsökande.

Växande motstånd

Sedan dess har motståndet mot Tysklands generösa asylpolitik ökat, inte minst inom Merkels eget konservativa parti CDU. I förra veckan föreslog till exempel inrikesminister Thomas de Maizière begränsningar för familjeåterföreningar.

Konsekvensen av att Tyskland åter ska tillämpa Dublinreglerna är än så länge oklara. Beslutet är ett försök att skapa ordning och reda i asylprocesserna, säger en källa i inrikesdepartementet till Deutsche Welle.

Bråkdel berörs

En talesman vid departementet uppger för Der Spiegel att ingen kommer att avvisas vid gränsen utan alla ska bedömas från fall till fall. Under asylprocessen ska avgöras om den sökande kan skickas tillbaka till något annat EU-land. Eftersom de flesta som når Tyskland har tagit sig in i EU via Grekland, kommer troligen bara en bråkdel av de syriska flyktingarna att beröras av de nya reglerna, skriver tidningen.

En annan utmaning för de tyska asylutredarna är att den överväldigande majoriteten av flyktingarna inte har registrerats i något annat EU-land under resan.

Tyska parlamentet ska nu debattera återinförandet av Dublinförordningen, rapporterar nyhetsbyrån DPA.

Dublinförordningen

* En grundsten i EU:s gemensamma asylpolitik är den så kallade Dublinförordningen, som stipulerar att asyl ska sökas i det land i EU dit den asylsökande först anländer.

* Den som passerar en yttre gräns till EU utan uppehållstillstånd eller visum ska registreras om de påträffas i anslutning till passagen.

* De som söker asyl ska registreras i databasen Eurodac med sina fingeravtryck.

* Innan frågan om eventuell asyl prövas ska frågan om vilket land som ska handlägga ärendet avgöras. Då gäller ett antal kriterier som tillämpas i en viss rangordning:

1. Om den sökande har familj som beviljats skydd i ett annat land ska det landet avgöra en asylansökan.

2. Om den sökande har uppehållstillstånd eller visering i ett annat land ska det landet avgöra.

3. Om den sökande har fingeravtryck som samlats in i ett annat Dublinland ska det landet avgöra.

4. Om den sökande har besökt eller rest igenom ett annat Dublinland ska ärendet prövas där.

* Dublinförordningen gäller i de 28 iänderna i Europeiska unionen samt fyra länder som är ”associerade” med förordningen: Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein.

* UNHCR och Europarådet har kritiserat Dublinförordningen särskilt när det gäller överförandet av asylsökande till länder som har en bristfällig hantering, som exempelvis Grekland.

* Tidigare har flera europeiska länder upphört med att skicka tillbaka flyktingar till Grekland eftersom de inte anser att mottagandet följer Europakonventionen.

* Principen har dock blivit allt mer överkörd på sistone då många nyanlända i stället väljer att registrera sig först när de kommer till det land där de önskar stanna, inte i det land i vilket de först anländer.

Källa: Migrationsverket,  TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.