Tysklands justitieminister Heiko Maas. Foto: TT arkiv

Tyske justitieministern kräver krafttag mot falska nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot hur påhittade nyheter kan spridas på sociala medier växer sig allt starkare.

I Tyskland kräver nu justitieministern att landets åklagare slår ner direkt på både nätjättar och nättroll.

– Förtal och illvillig skvaller omfattas inte av yttrandefriheten, säger Heiko Maas.

Tysklands justitieminister Heiko Maas har vid upprepade tillfällen uppmanat amerikanska nätföretag som Google och Facebook att bättre respektera den tyska lagstiftningen om förtal, som är betydligt strängare än den amerikanska, skriver Reuters.

Inget skydd för hatare

I en intervju med tidningen Bild am Sonntag på söndagen berättar Maas, socialdemokratisk minister i förbundskansler Angela Merkels koalitionsregering, hur han ser på relationen mellan yttrandefrihet och förtal:

– Förtal och illvillig skvaller omfattas inte av yttrandefriheten, säger Maas med anledning av kraven på skärpt lagstiftning för att komma till rätta med hat och bluffnyheter på Facebook och andra sociala plattformar.

Nytt lagförslag

Enligt kristdemokraten Volker Kauder kommer regeringen på fredag presentera ett lagförslag som ställer stränga krav på nätjättarna att öppna lokala kontor så att de snabbare kan reagera när falska nyheter som anmäls. 

Även EU-kommissionen har tidigare hotat med skärpt lagstftning.

– Facebook tjänar en massa pengar på falska nyheter och har därför också ett socialt ansvar. Inlägg som bryter mot lagen måste raderas omedelbart efter att de blivit rapporterade. Det måste dessutom bli enklare för användarna att anmäla falska nyheter när de upptäcker dem, säger Heiko Maas.

Debatt i Sverige

Även Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke har uttryckt tankar kring tvingande lagstiftning om inte nätföretagen lyckas bättre med att hålla de sociala nätverken fria från hatbudskap och falska rykten. Ett uttalande som liknats vid censur som Bah Kuhnke fått hård kritik för.

Tyskland tänker också bli hårdare i sin tillämpning av sitt stränga regelverk för ärekränkning och förtal. Förra året lämnades 218.000 anmälningar in, men av de kränkningar som skett på internet ledde bara ett fåtal till åtal, skriver Reuters.

Vill se åtal

Något som justitieminister Heiko Maas nu vill ändra på: 

– De rättsvårdande myndigheterna måste börja åtala, även för brott som begås på internet. Den som försöker manipulera det politiska samtalet måste vara medveten om konsekvenserna, sade justitieministern – och syftade på att straffet kan bli upp till fem års fängelse.

Rysk propaganda

Den tyska debatten om fejknyheter har tagit rejäl fart efter påståendena om att ryska intressen försöker påverka opinionen i samband med val och folkomröstningar. Inte minst sedan Hans-Georg Maassen, chef för den inhemska underrättelsetjänsten, rapporterat om en ökning av rysk propaganda och desinformation med syfte att destabilisera det tyska samhället.

Känsligt läge

Många i landet, inte minst de etablerade politikerna, känner oro för att osanna rykten och falska nyheter ska påverka valet i september, där kristdemokraten Angela Merkel kandiderar för en fjärde mandatperiod.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har tidigare sagt att företaget ska vidta åtgärder för att försvåra och förhindra spridningen av falska nyheter.  Även sökmotorn Google har sagt att man kommer att vidta åtgärder för att förhindra spridningen av falska nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.