Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble och förbundskansler Angela Merkel har ett dokument som heter ”Tyska strategin gällande brexit”, uppger tidningen Handelsblatt som har tagit del av strategin. Foto: TT

Tysklands hemliga plan för Storbritannien – efter brexit

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands regering uppges ha en hemlig plan för det brittiska EU-utträdet. Enligt tidningen Handelsblatt handlar det om ett åtta sidor långt dokument där Storbritannien erbjuds ett slags associerat medlemskap.

Britterna har sagt sitt genom folkomröstningen, brexit är ett faktum och landet ska lämna EU. Men Storbritannien skulle kunna få en slags associerat medlemskap, i allafall om den tyska regeringens plan för det brittiska utträdet blir verklighet.

Den tyska finansministern Wolfgang Schäubles strategi handlar om hur man tänkt attackera hela frågan om Storbritanniens EU-utträde. Enligt Handelsblatt, som fått en kopia av strategin, går det bland annat ut på att förhandla fram ett associeringsavtal med Storbritannien.

Brittisk EU-omröstning

Planen var förberedd innan brexit

Samtidigt vill man undvika allt för många eftergifter, då detta skulle kunna få fler länder att vilja följa Storbritanniens exempel och lämna unionen. EU bör till exempel inte ge alltför mycket utrymme på dess inre marknad åt Storbritannien, enligt strategin.

Förbundskansler Angela Merkels högra hand, finansminister Schäuble, ska ha haft strategin förberedd redan innan den brexit som under midsommarafton blev ett faktum.

Närmast förestående är nog troligtvis de förhandlingar om själva utträdesavtalet och övergångsreglerna om hur olika saker ska fungera. Redan här är det i nuläget oklart.

Från EU:s sida hade man innan folkomröstningen hoppats på att en brittisk anmälan om utträde skulle komma in snabbt, om resultatet blev ett brittiskt utträde.

– Tidigare fanns ingen formell möjlighet att lämna EU. Men i Lissabonfördraget från 2009 infördes paragraf 50 som är en formell reglering av hur man lämnar, förklarade SVT Nyheters utrikesreporter Rolf Fredriksson när han under gårdagen redde ut vad som egentligen kommer att hända gällande utträdet framöver.

Segdragen utträdesprocess väntar

Någon snabbt inlämnad utträdes-anmälan kan nog EU inte räkna med. Premiärminister David Cameron meddelade sin avgång bara några timmar efter det att valresultatet slagits fast under midsommarafton.

Det dröjer nu ett tag innan en ny premiärminister är på plats, en premiärminister som enligt Cameron kommer få ta tag i frågan om utträdet då han själv kampanjat hårt för stanna-sidan under valet.

Förhandlingarna om utträdet kan ta uppåt två år. En kommitté i Storbritannien har uppskattat att det kanske rentav kan dröja nio år innan man är överens med EU om utträdet.

Eventuellt skulle de ”nya” avtalen, alltså det som rör överenskommelser som ska gälla mellan EU och Storbritannien efter utträdet, kunna förhandlas fram parallellt. Från Tyskland är detta önskvärt, både vad gäller framtida uppgörelser med britterna och själva utträdelse-processen.

– Mitt mål är att avsluta utträdesförhandlingarna inom cirka ett år. Vi vill förhandla om ett nytt förhållande, inte en otäck skilsmässa, sade Manfred Weber, tysk europaparlamentariker för bayerska CSU (ett i Tyskland regionalt kristdemokratiskt parti som samarbetar med Merkels CDU), till tidningen Muenchner Merkur.

”EU-grundarna” möts i dag

I dag träffas de nuvarande utrikesministrarna för de sex nationer som 1952 bildade en gemensam marknad för kol och stål, vilket genom sex decennier lett fram till det EU-samarbete som nu skakas i dess grundvalar.

Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna och Luxemburg finns representerade när Tysklands utrikesminster Frank-Walter Steinmeier tar emot på mötet i Berlin.

– Vi måste acceptera det beslut som fattats (av britterna att lämna EU), och inte söka efter hämnd, sade Steinmeier till tv-kanalen ZDF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet