Foto: TT

Merkel vill öka antalet avvisningar till Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Tunisiern Anis Amri misstänks ligga bakom lastbilsattacken i Berlin. Nu vill tyska regeringen snabba på avvisningarna av tunisiska asylsökare som fått avslag. ”Vi måste öka antalet som skickas tillbaka”, säger förbundskansler Angela Merkel

I natt sköts Anis Amri till döds i närheten av en tågstation i Milano. Tyskland bekräftar att det verkligen rör sig om den misstänkte Berlinterroristen, men utredningen fortsätter.

– Vi kommer att arbeta vidare under högtryck. Det här är en spaningsframgång, men terrorhotet mot Tyskland har tyvärr inte förändrats, sade inrikesminister Thomas de Mazière vid en presskonferens på eftermiddagen.

Enligt inrikesministern måste man nu börja prata om konsekvenserna av dådet. Han säger att han ska titta på åtgärder för att göra Tyskland säkrare och hänvisar bland annat till tidigare förslag om att snabba på avvisningsprocesser för personer som fått avslag på sin asylansökan.

Snabba på avvisningar

Thomas de Mazière får medhåll av förbundskansler Angela Merkel, som menar att terrorhotet inte är över och att det krävs ett intensivt arbete för att skydda befolkningen.

Anis Amri kom till Tyskland sommaren 2015 och sökte asyl i april i år. Han fick avslag i somras, men myndigheterna lyckades inte avvisa honom eftersom han saknade giltiga id-handlingar och Tunisien förnekade att han var tunisisk medborgare skriver AP.

Under fredagen talade Merkel i telefon med Tunisiens president Beji Caid Essebsi. Efteråt menade hon att Tyskland måste snabba på avvisningarna av asylsökare som fått avslag på sin ansökan.

– Jag sade till Tunisiens president att vi måste snabba på avvisningsprocessen betydligt och öka antalet som skickas tillbaka, säger hon enligt Reuters.

Bett om utredning

Merkel säger att hon har bett om en ordentlig utredning av Berlinattacken, sedan det framkommit att tyska myndigheter haft Anis Amri under uppsikt i månader eftersom han misstänktes planera en attack. Bland annat ska marockanska underrättelsetjänsten ha varnat sin tyska motsvarighet BND vid två tillfällen under hösten, den 19 september och 11 oktober, rapporterar Mondafrique.

Hon uttryckte lättnad över att gärningsmannen var stoppad, men betonade att utredningen inte är över, skriver Spiegel.

– Om det finns medhjälpare kommer vi att ställa dem till svars, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.