Tyskt nej till grekisk ”rabatt”

Uppdaterad
Publicerad

Nytt nej från Berlin till lindrade villkor.

Tyskland tänker i dagsläget inte ge Grekland ytterligare tid för att genomföra överenskomna reformer.

Det viktiga är att den så kallade trojkan med EU, ECB och IMF är övertygad om att grekerna står fast vid sina framförhandlade avtal när det gäller räddningspaketet, rapporterar Reuters.

Ekonomiska krisen i Grekland

-Nu är inte tid för någon form av rabatter till Grekland. Vi står fast vid vad som har avtalats, säger Merkels talesman Georg Streiter.

Tidigare i dag sade tyske utrikesministern Guido Westerwelle att innehållet i räddningspaktetet, inklusive nedskärningarna och reformerna, inte är förhandlingsbart men att tidtabellen skulle kunna justeras.

Oro i Spanien och Italien

Glädjen i spåren av det grekiska valet blev kortvarig i de krisdrabbade länderna Spanien och Italien. De spanska räntorna steg till oroväckande nivåer. Tioårsräntan översteg kritiska sju procent, nivåer som tidigare tvingat länder som Grekland, Irland och Portugal att ansöka om hjälp, och noterades vid tiotiden till rekordhöga 7,06 procent, jämfört med 6,84 i fredags.

I Italien steg tioårsräntan till drygt sex procent.

Även i övrigt kom de inledande positiva marknadsreaktionerna av sig. Börserna föll tillbaka. I Stockholm låg OMXS-index strax efter klockan 10.30 på minus 0,4 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet