Brandmän släcker branden i den sporthall i Nauen som skulle ha blivit hem för flyktingar. Foto: TT

Tyskt undantag från Dublinförordning

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland upphör att skicka tillbaka asylsökande från Syrien till det första land i Europa de kommit till. Därmed gör man ett undantag från den så kallade Dublinförordningen, som säger att en asylsökande måste söka asyl i det första land han eller hon anländer till.

”#Dublinförordningen: I praktiken följer vi den inte för syriska medborgare i nuläget”, twittrar landets migrations- och flyktingmyndighet.

EU välkomnar beslutet som ett uttryck för europeisk solidaritet.

”För kommissionen är detta ett erkännande av det faktum att vi inte kan lämna medlemsstaterna med yttre gränser ensamma i hanteringen av det stora antalet asylsökande flyktingar i Europa”, säger Natasha Bertaud, taleskvinna för EU-kommissionen.

Misstänkt mordbrand på asylboende

Tidigare på tisdagen utsattes ett asylboende i tyska Nauen för misstänkt mordbrand. Över hundra flyktingar skulle bo i sporthallen. Ingen skadades i branden.

Att elden spreds så snabbt i den tomma byggnaden tyder på att branden var anlagd, enligt polis.

”Avskyvärt av högerextremister”

På senare tid har flera främlingsfientliga dåd ägt rum i Tyskland. Staden Heidenau blev i helgen skådeplats för våldsamma protester mot öppnandet av ett nytt flyktingcenter.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer protesterna. På onsdag reser hon till Heidenau för att träffa flyktingar och säkerhetspersonal som utsatts för våldsamheterna.

– Det är avskyvärt av högerextremister och nynazister att försöka sprida sin falska, hatiska propaganda men det är lika skamligt av medborgare inklusive familjer med barn att ansluta sig till dem, säger Merkel.

I år väntas rekordmånga, 800.000, asylsökande till landet.

Sverige har inte kommenterat

Varken migrationsminister Morgan Johansson (S) eller Migrationsverket ville på eftermiddagen kommentera det tyska undantaget från Dublinförordningen.

Enligt pressekreterare Erik Boman hos Morgan Johansson höll tjänstemän på utrikesdepartementet på att undersöka vad det egentligen är Tyskland har beslutat. Även presstjänsten på Migrationsverket hänvisade till att ingen på myndigheten kände till det tyska beslutet i detalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.