Foto: TT

UD: Inga uppgifter om saknade svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Atatürkflygplatsen har drabbats av självmordsdåd och skottlossning. På bild och video i sociala medier kan man se människor som flyr i panik och skyddar barn med sina egna kroppar. Enligt UD finns det ännu inte några uppgifter om några svenskar finns på plats.

– Vi känner till attacken i Istanbul har skett i dag. Vi uppmanar svenskar som befinner sig området att kontakta anhöriga och följa lokala myndighetsföreskrifter. UD bevakar situationen noga och står i löpande kontakt med generalkonsulatet i Istanbul vars personal följer händelseutvecklingen lokalt, säger Lilian Willix Schwirtz, vid UD:s presstjänst.

Just nu är det högsäsong för resor till Turkiet. Enligt UD befinner sig då cirka 15.000-20.000 svenskar i landet varje vecka.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

Enligt turkiska myndigheter är det främst turkiska medborgare som har drabbats.

På bild syns säkerhetsstyrkor gå in i flygplatsen. Tidigare under kvällen blev frilansjournalisten Tomas Thorén hindrad från att åka in i området redan flera kilometer från flygplatsen.

– Polisen säger att det bara är polis och ambulanspersonal som har tillträde till området. Ett 30-tal ambulanser ska vara på plats för att föra skadade personer till sjukhus, säger han till SVT Nyheter.

Oförändrad flygtrafik

Redan före attacken skrev UD på sin hemsida att risken för terrorattacker har ökat betydligt i hela Turkiet.

”Sedan sommaren 2015 har ett antal större attentat ägt rum i bl.a. Ankara och Istanbul med många dödade och skadade. I landets sydöstra delar pågår stridigheter mellan turkiska säkerhetsstyrkor och PKK och säkerhetssituationen kan snabbt förändras”, skriver UD på Swedenabroad.com.

Flygtrafiken till Istanbul är planerad att gå enligt tidtabell.

– Vi har inte fått någon information om förändringar i flygtrafiken, säger Charlotte Periasamy, pressinformatör på Swedavia.

Swedavia har i nuläget inga planer på att utöka säkerheten på svensk mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

Mer i ämnet