Nordkoreaner. Bild från statliga nyhetsbyrån KNS. Foto: TT/AFP via KNS

UD: Undvik resor till Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet har beslutat att avråda från resor till Nordkorea. Orsaken är kärnvapenskramlet och de ökade spänningarna på den delade halvön.

”Med anledning av det försämrade säkerhetsäget har UD den 7 september 2017 beslutat att tills vidare avråda från icke nödvändiga resor till Nordkorea”,  skriver svenska ambassaden i Pyongyang, en av få i den slutna diktaturen.

Bakgrunden är Nordkoreas senaste robot- och kärnvapentester, som fördömts av omvärlden och ytterligare ökat oron för att krig med Sydkorea bryter ut.

Nordkorea-krisen

Svårt lämna landet

Enligt ambassaden bör svenskar, som trots avrådan reser till Nordkorea, vara medvetna om att läget snabbt kan förvärras och göra det svårt för dem att lämna landet. Man varnar också för att möjligheterna att bistå svenskar i nöd är begränsade.

LÄS MER: Här är nyckelspelarna i Nordkoreakrisen

LÄS MER: Åtta gånger starkare än Hiroshima-bomben

LÄS MER: USA förbjuder resor till Nordkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet