Uhuru Kenyatta vann valet i Kenya

Uppdaterad
Publicerad

Uhuru Kenyatta vann presidentvalet i Kenya med mycket knapp marginal.

Uhuru Kenyatta fick bara drygt 8.000 röster mer än det som krävdes för att han skullle få över 50 procent av rösterna och ta hem segern redan i första valomgången.

– Nairobi har varit stilla och öde i flera dagar underrösträkningen. Men i dag fylls gatorna av Kenyattas rödklädda supportrar,rapporterar SVT:s korrespondent Johan Ripås från huvudstaden.

Val i Kenya 2013

Wambui berättar att hon är glad över resultatet.

– UhuruKenyatta är en stilig och modig man. Han kommer att vara bra för alla kenyaner,säger hon till SVT Nyheter.

Men trots att han bara slapp en andra valomgång med en hårsmån var segern övertygande. Avståndet till motståndarkandidaten Raila Odinga var över 800.000 röster.

Odinga erkänner sig inte besgrad

Raila Odinga sade i dag att han inte kommer att erkänna sig besegrad utan kommer att begära en rättslig prövning av valresultatet.

– Demokratin prövas nu, sade Odinga vidare.

Odinga talade mindre än två timmar efter tillkännagivandet av det officiella valresutlatet

Enligt Raila Odinga innehöll valprocessen ”uppenbara olagligheter”. Han sade också att valkommissionen ”svikit kenyanerna”.

Odinga uppmanade sina landsmän att respektera rättstatens regler.

I utspelet varnade Odinga även för att ”våldsamheter kan förstöra detta land för evigt”.

Kenyatta stolt och hedrad

Uhuru Kenyatta säger att han är ”stolt och hedrad” över den tillit som folket visat. Uttalande kom timmar efter det att provisoriska resultat visat på en knapp seger för honom.

I uttalandet heter det att Kenyatta kom med ett budskap till det kenyanska folket och att han och vicepresidentkandidaten är tacksamma mot folket som tagit emot det.

Vid förra presidentvalet 2007 utbröt våldsamma oroligheter som varade i veckor och kostade 1.200 människor livet.

Gnistan, som då tände de blodiga sammanstötningarna, var misstanken om valfusk och en mycket långsam sammanräkning av rösterna.

Rik och efterlyst

Med Kenyattas seger blir Kenya det andra landet i Afrika som har en president som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) anklagar för brott. Sudans president Omar al-Bashir är efterlyst av ICC, anklagad för bland annat för folkmordet i Darfur.

Kenyatta, enligt amerikanska affärstidningen Forbes rankad som en av Afrikas rikaste män, anklagas för brott mot mänskligheten i samband med våldsvågen efter valet 2007 som krävde omkring 1.200 liv.

I torsdags beslöt ICC att rättegången mot honom, som skulle ha inletts i april, skjuts upp till den 9 juli.

Kenya

  • Kenya ansågs länge vara en av de mest stabila demokratierna i Afrika, men efter president- och parlamentsvalen 2007 ändrades den bilden.
  • Misstankar om valfusk blev den tändande gnistan till våldsamma upplopp som krävde omkring 1 200 liv och drev runt 600 000 människor på flykt. Många befarade att Kenya stod på gränsen till ett inbördeskrig i början av 2008.
  • Efter internationell medling bildades en samlingsregering, med Mwai Kibaki som president och rivalen Raila Odinga som premiärminister. Uhuru Kenyatta blev vice premiärminister.
  • Oroligheterna orsakade stora störningar i ekonomin och en humanitär kris hotade då många fick svårt med matförsörjningen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Kenya 2013

Mer i ämnet