Ukraina anklagar Ryssland för sjöblockad

Uppdaterad
Publicerad

Hotet mot Ukraina kommer inte bara från land. Den ryska flottan har trappat upp antalet militära fartyg i Svarta Havet. Ukrainas utrikesminister varnar för att en planerad rysk militärövning i själva verket är en blockad av sjötrafiken till ukrainska hamnar.

På söndag inleds ryska militärövningar i Svarta Havet och Azovska sjön söder om Ukraina. Ryssland har utfärdat varningar om missil- och artilleriövningar.  

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger att övningarna kommer att äga rum på så stora ytor att sjötrafik kommer att bli omöjligt i praktiken. Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov anklagar Ryssland för att blockera internationellt vatten i ett inlägg på twitter.

Krisen synlig från terrassen

Svarta Havet och förbindelsen med Medelhavet via Bosporen är Ukrainas viktigaste exportrutt. Härifrån skeppas en väsentlig andel av världens konsumtion av vete och spannmål. 

 – Sjötrafiken är som ett gigantiskt pussel som avslöjar tecken i den internationella politiken, säger skeppsentusiasten Yöruk Isik.  

Från sin terrass i Istanbul kan han följa varenda fartyg som passerar det strategiskt viktiga Bosporensundet, den enda förbindelsen mellan Svarta Havet och Medelhavet. 

– Den här krisen har uppenbarat sig framför ögonen på mig i mitt eget bostadskvarter.

Rysk maktdemonstration

Den senaste veckan har Yöruk Isik fotograferat sex ryska örlogsfartyg som passerat Bosporen. De har seglat från ryska flottbaser i Kaliningrad Östersjön och Kolahalvön i Norra Ishavet.  

– När de passerar Bosporen råder det inte längre någon tvekan om att de är på väg till Svarta Havet, säger Yöruk Isik. 

För att följa militära fartygs rörelser krävs fysiska observationer eftersom de inte går att spåra digitalt. Därför spelar skeppsentusiasters kartläggningar en viktig roll.  

Yöruk Isik drar samma slutsats som många internationella bedömare.  

– Förstärkningarna förseglar Rysslands dominans i Svarta Havet. Avsikten är att öka det militära trycket mot Ukraina. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.