Foto: TT

Ukraina slutar köpa rysk gas

Uppdaterad
Publicerad

Ryska Gazprom har strypt sina gasleveranser till Ukraina, med hänvisning till uteblivna förskottsbetalningar. Men det sker på Ukrainas initiativ.

– Regeringen har beslutat att beordra det statliga energibolaget Naftogaz att sluta köpa rysk gas. Det handlar inte om att de har slutat leverera gas, det är vi som inte köper någon, säger Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk.

Enligt Jatstenjuk är det priset på den ryska gasen som avgör.

– Priserna som våra europeiska partner erbjuder är betydligt bättre, säger han.

Han utvidgar samtidigt förbudet mot flygningar mellan Ryssland och Ukraina till att även omfatta mellanlandningar av ryska flygplan i Ukraina från och med torsdag, enligt ukrainska medier.

Gazprom varnar

Det statskontrollerade ryska gasbolaget Gazproms vd Aleksej Miller varnar i ett pressmeddelande för att Ukrainas stopp för rysk gas innebär en risk för ryska gasleveranser till den europeiska marknaden i vinter, då Ukrainas gaslager ännu inte är tillräckligt påfyllda inför vintersäsongen.

Men enligt en talesperson för EU-kommissionen finns det i nuläget ingen anledning att befara sådana problem.

Ukrainas regering meddelade tidigare i veckan att man hade gasreserver i landet på 16 miljarder kubikmeter, vilket är 2 miljarder mer än vid samma tidpunkt i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.