Ukraina splittras av konflikten med Ryssland

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Städer, byar och familjer slits mellan konfliktens olika sidor. SVT:s Bert Sundström har besökt två städer på olika fronter.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Ukraina är numera ett delat land. Och det är delat på många sätt. Det är inte bara det att rysk militär för ett drygt år sedan stal Krimhalvön, och att ungefär hälften av de östliga provinserna Luhansk och Donetsk nu ockuperas av så kallade separatister som utrustas och försörjs från Kreml.

Bilden av vad som egentligen händer i Ukraina är också delad. Den överväldigande majoriteten i centrala och västra Ukraina anser att landet försöker försvara sig mot rysk aggression och skapa en fungerande demokrati.

Korrespondenterna

I delar av östra Ukraina känner många att separatisterna och Ryssland skyddar dem mot blodtörstiga makthavare i Kiev.

En stad – tre läger

Men också städer, byar, ja till och med familjer har splittrats. Det är något som tydligt präglar de medelstora städerna Slovjansk och Horlivka, som ligger på ömse sidor om fronten i provinsen Donetsk.

I Slovjansk (tidigare ett separatistfäste, nu under regeringens kontroll) verkar befolkningen nu vara delad i tre delar. Många vill ha separatisterna (eller kanske egentligen Sovjet) tillbaka, andra fnyser åt de ryskstödda ”folkrepublikerna”, men de flesta verkar bara vilja få tillbaka ett normalt liv.

Övervakning och tystnad

Från Horlivka har en stor del av befolkningen flytt. Och hur många av de som bor kvar som stöder separatisterna är svårt att veta. För när jag berättar att jag jobbar för svensk TV vill nästan ingen i staden tala med mig.

Inte bara för att de själva ogillar journalister från väst. De känner sig också övervakade. Det gör jag också. Soldater och byråkrater kontrollerar mina dokument och frågar ut mig.

Och när jag till sist får tillstånd att intervjua lärare och elever på en skola slutar det hela med att en politruk dyker upp och slänger ut mig. Och de personer som ville vara med i Korrespondenterna förbjuds att över huvud taget tala med mig.

Pro-ryska studenter vill prata

Men efter åtskilliga timmars misslyckade försök att hitta åtminstone en människa som vill tala om livet i Horlivka med SVT så möter jag två studentskor som går med på att prata med mig framför kameran.

Båda stöder Ryssland och separatisterna helhjärtat. Här – i separatisternas rike – är dom fria och har rätt att säga precis vad de tycker, säger de. Där – hos fascisterna – finns bara ofrihet och åsiktsförtryck, säger dom.

Svårt att laga splittrat land

Hur det ska gå till att överbrygga klyftan mellan de ukrainare som hoppas bli en del av den (väst)europeiska gemenskapen och de som nu verkar vara på väg tillbaka till Sovjet är svårt att se.

Personligen tror jag tyvärr att det delade Ukraina inte kan klistras ihop igen.

Fakta

Programmet Korrespondenterna, om hur kriget delar både Ukraina och Ryssland, sänds kl 20.00 i SVT2 ikväll tisdag 12 maj. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Korrespondenterna

Mer i ämnet