En svensk medborgare uppges vara kidnappad i Ukraina. Rikskriminalpolisen bekräftar att de har information om att en svensk medborgare saknas. Foto: TT

Svensk man kidnappad i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En svensk medborgare fördes bort av separatister i östra Ukraina igår, uppger landets nationella säkerhetsråd.

– Terroristerna fortsätter föra bort folk, däribland utlänningar. I går förde ryska legosoldater bort en svensk medborgare vid en vägspärr nära Perevalsk och håller honom fången i Horlivka, sa säkerhetsrådets talesman Andrej Lysenko på en presskonferens i Kiev idag.

Det finns ännu inga ytterligare uppgifter om svensken, uppger säkerhetsrådet till SVT. UD i Stockholm kommenterar inte fallet, utan hänvisar till Rikskriminalpolisen.

Krimkonflikten

– Vi kan bekräfta att vi har information om att en svensk medborgare saknas i Ukraina och kan vara bortförd mot sin vilja, säger Fredrik Kärrholm på Rikskriminalpolisen till SVT.

Separitistledare bekräftar

I en intervju med den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti bekräftar separatistledaren Igor Bezler att en svensk tagits tillfånga. Enligt Bezler rör det sig om en man i 65-årsåldern.

– Vi vet ännu inte om han är militär eller inte. Det ska vi ta reda på, säger Bezler till RIA Novosti.

Bezler är en av de högsta befälhavarna för separatiststyrkorna i Donetsk-regionen och är baserad i Horlivka, där strider under dagen pågått mellan separatister och regeringsstyrkor.

I efterspelet till flygplanskraschen i området i torsdags publicerade Ukrainas säkerhetstjänst ett avlyssnat samtal där Bezler hördes säga att separatister skjutit ned vad de trodde var ett ukrainskt militärt transportflygplan.

Hundratals människor har kidnappats under krisens gång i östra Ukraina, däribland utländska journalister och observatörer från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE.

Ukrainska UD säger till TT att sedan flygkatastrofen i förra veckan bör inga utländska medborgare vistas i separatistområdena Donetsk och Luhansk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet