Foto: TT

Ukrainsk rekrytering upprör Georgien

Publicerad

Ukrainas ambassadör i Tbilisi har kallats till Georgiens utrikesdepartement för att ge en förklaring till att den georgiske expresidenten Micheil Saakasjvili utnämnts till chef för den ukrainske presidentens rådgivare.

Saakasjvili är efterlyst i sitt hemland, där riksåklagaren anser att han gjort sig skyldig till flera brott. Nyligen meddelade riksåklagarämbetet att man hoppas få Saakasjvili internationellt efterlyst via Interpol.

Samtidigt motarbetas det från åtminstone två håll, rapporterar nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till Saakasjvilis försvarsadvokat Otar Kachidze.

Denne säger att ordföranden i Natos parlamentariska församling, den amerikanske kongressmannen Mike Turner, har uppmanat Interpol att avslå Georgiens begäran. Enligt Kachidze väntas ordföranden i Europaparlamentets utrikeskommitté, Elmar Brok, göra samma sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.