Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bör Ukraina fredsförhandla med Ryssland? Åsikterna går isär när Utrikesbyrån ställer frågan till de två ukrainarna Alina Jeramysjtjan och Marian Prysiazhniuk. Foto: SVT

Ukrainska Alina vill se fredsförhandlingar med Ryssland: ”Ingen annan utväg”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en färsk ukrainsk studie är uppemot 85 procent av ukrainarna ganska, eller helt, säkra på att man kan vinna kriget mot Ryssland. Samtidigt har röster från toppolitiker i både Europa och USA – i motsats till majoriteten av västledarna – höjts om att Ukraina borde inleda fredssamtal med Ryssland. Något som 20-åriga ukrainskan Alina Jeramysjtjan inte sätter sig emot.

– Det är nog dags att göra något och leta efter lösningar som inte är militära, säger hon i SVT:s Utrikesbyrån.

Bland de mest tongivande europeiska rösterna är Slovakiens Robert Fico, som bland annat sagt att Ukraina kommer att behöva ge upp en del av sitt territorium till Ryssland för att få stopp på kriget, samt Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som vid flera tillfällen sagt att fredssamtal mellan länderna är nödvändiga.

Och USA:s ex-president Donald Trump har flera gånger sagt att han kan se till att kriget avslutas inom 24 timmar om han blir omvald i november. Under fredagen väntas Orbán möta Trump i Florida, efter att han nyligen gått ut med att han stöttar Trumps försök att bli återvald.

Kriget i Ukraina

”Världens enda chans till ett relativt snabbt fredsavtal är politisk förändring i USA, och detta är kopplat till vem som är president,” har Orbán sagt enligt Reuters.

Billström: Måste förhindras till varje pris

Men några fredsförhandlingar med Ryssland i nuläget ser Sverige inte som ett alternativ. Det menar utrikesminister Tobias Billström (M) som säger att det är orimligt att landet kan bli belönat för aggressionen man inlett.

– Ryssland kommer ta varje tillfälle till eldupphör eller fredsförhandlingar, som inte är av rättvis karaktär, för att vinna tid, bygga upp sin krigsmakt på nytt och skaffa sig strategiska fördelar. Det måste vi till varje pris förhindra, säger han, och tillägger att man helt står bakom fredsförhandlingar av ”rättvis karaktär”, och som sker på Ukrainas initiativ.

Ukrainas officiella hållning är att fred måste utgå från den 10-punktsplan för fred som president Zelenskyj presenterade i slutet av 2022, där man bland annat kräver återställandet av den territoriella integriteten och tillbakadragandet av ryska trupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet