Nadezjda Savtjenko hävdar att hon fördes över gränsen av proryska separatister som kidnappat henne. Foto: TT

Ukrainska helikopterpiloten Savtjenko dömd till 22 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko har förklarats skyldig till mord på två ryska journalister av en rysk domstol, som dömer henne till 22 års fängelse.

Domaren hindrades dock från att läsa färdigt domen då Savtjenko, som nekat till brott, avbröt honom genom att börja sjunga en ukrainsk sång.

Nekar till anklagelserna

Den 34-åriga Savtjenko stod åtalad för att ha lett in artillerield mot en vägspärr, vilket ledde till de två journalisternas död. Hon har också anklagats för att illegalt ha tagit sig över gränsen till Ryssland.

Savtjenko har hela tiden nekat till anklagelserna. Hon hävdar att hon fördes över gränsen av proryska separatister som kidnappat henne. Rättegången har beskrivits som politisk motiverad och såväl västländer som människorättsgrupper har krävt att hon ska friges.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.