Foto: TT

Undantagstillstånd i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas president Nicolas Maduro har utropat ett 60 dagar långt undantagstillstånd i landet. Detta på grund av att det, enligt honom, pågår en konspiration mot hans vänsterregering av länderna i oljekartellen Opec och USA.

Maduro gick inte ut med några detaljer om vad åtgärden innebär. Omringad av ministrarna och en staty av den avlidne föregångaren Hugo Chavez skrev han på undantagstillståndet.

”Inhemska hot”

Han förlängde även det ekonomiska undantagstillståndet som råder sedan i januari för att skydda landet från utländska och inhemska ”hot”, utan att han gick in mer i detalj på vad det innebär.

Krisen i Venezuela

Venezuelas opposition, som försöker få presidenten att lämna makten, rasar mot hans agerande.

– I dag har Maduro ännu en gång brutit mot konstitutionen. Varför? För att han är rädd för att bli avsatt, säger oppositionens Tomas Guanipa.

”Washington vidtar åtgärder”

Landet befinner sig i en kris som blivit allt värre med brist på mat och medicin, frekventa strömavbrotten och en galopperande inflation.

Men den tidigare fackföreningsledare och bussförare Maduro har lovat att han ska sitta kvar vid makten tiden ut, och anklagar USA för att underblåsa en hemlig kupp mot honom. Han anser att det faktum att hans brasilianska kollega Dilma Rousseff tvingats från makten är ett bevis för att han är näst på tur.

– Washington vidtar åtgärder på den venezuelanska fascistiska högerns begäran, som har blivit modiga av kuppen i Brasilien, sade Maduro under en statlig tv-sändning på fredagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet