Strandsatta migranter i ingenmanslandet mellan Grekland och Makedonien. Foto: TT

Undantagstillstånd utlyst i Makedonien

Uppdaterad
Publicerad

Makedoniens regering har utlyst undandagtstillstånd på grund av den våg av migranter som anlänt till landets gräns mot Grekland. Under den senaste månaden har nära 39.000 migranter tagit sig in i landet, som blivit ett viktigt transitland.

I ett uttalande från landets regering skriver man att situationen vid Makedoniens södra gräns mot Grekland nu kräver hårdare åtgärder, enligt TT:

”På grund av ökat tryck på den södra gränsen anses det att större och mer effektiv kontroll behövs i den region där massiva illegala gränspasseringar från den grekiska sidan har registrerats”.

Flyktingkrisen i Europa

I och med det utlysta undantagstillståndet får den makedonska regeringen nu möjlighet att sätta in militär, som, enligt regeringen, ska se till att ” säkerheten för lokalbefolkningen höjs”.

Enligt den makedonska regeringen vill man även förbättra hanteringen vid gränsövergångarna.

Stängd gräns

Enligt nyhetsbyrån AP har tusentals migranter vid den makedonska gränsen mot Grekland under dagen nekats inträde i landet och befinner sig nu strandsatta på ett fält i det ingemansland som ligger mellan länderna.

På onsdagen uppgav regeringen i Skopje att Makedonien inte har tillräckligt med tåg för att transportera de tusentals syriska migranter som tagit sig in i landet vidare mot EU:s gränser.

Viktigt transitland

Makedonien har blivit ett viktigt transitland för migranter på vägen från Grekland till andra EU-länder. Nära 39.000 migranter, varav de flesta syrier, har passerat Makedonien den senaste månaden, vilket är en fördubbling jämfört med föregående månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet