Undantagstillstånd utlyst på grekisk ö

Uppdaterad
Publicerad

Undantagstillstånd har utfärdats på den grekiska ön Chios nära turkiska kusten. Ön härjas av en skogsbrand som är utom kontroll.

Flygplan och dussintals brandmän bekämpar branden som utbröt på måndagsmorgonen.

– Det är mycket allvarligt, men myndigheterna gör allt som står i deras makt för att bekämpa branden, både på marken och från luften, säger Christiana Kalogirou, guvernör över de norra delarna av Egeiska havet där Chios ligger.

Olivlundar och odlingar med mastixbuskar har drabbats hårt – en viktig inkomstkälla för många av öns sammanlagt 52.000 invånare.

Mastixträden viktiga för öns framtid

Mastix används för att tillverka bland annat skönhetsprodukter och spritdrycker. Det har även använts i århundraden som tuggummi för att ge rena tänder och bättre andedräkt. Trädet har skyddat öns status i EU, skriver Reuters.

– Tyvärr handlar det om total förstörelse i vissa fall, säger en representant från mastix producentförening till tidningen Politis.

I vissa områden har mastixodlingarna helt förstörts strax före skörden i augusti.

Skogsbränder ett vanligt fenomen

Skogsbränder är vanliga under sommarmånaderna i Grekland. Vädret är ofta torrt och starka vindar bidrar till att bränder sprider sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.