Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utanför Rysslands ambassad i Stockholm köade många som skulle rösta på söndagen. Flera hade samlats för att demontrera: – Det står att valet inte är riktigt, säger Irina Filatova och visar upp sin skylt. Foto: Emil Larsson

Sista dagen för ryska valet – protester skapar långa köer

Uppdaterad
Publicerad

Ryska Putinkritiker uppmanar alla demonstranter att rösta vid exakt samma klockslag.

Målet är att överbelasta valförfarandet på det riggade valet.

Bilder från Moskva visar hur köerna ringlar sig långa vid bland annat vallokaler klockan 12 på söndagen lokal tid. Även utanför ryska ambassaden i Stockholm har en lång kö av hundratals människor samlats enligt SVT:s team på plats.

– Det är så farligt i Ryssland att protestera att man tvingas hitta de mest subtila och diskreta sätten att uttrycka någon form av missnöje, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Kritiker till Putin har uppmanat till en protestaktion där målet är att försöka överbelasta valförfarandet genom att alla ska rösta vid exakt samma tid. Även om de inte kan påverka valutgången hoppas de kunna visa på att de ryssar som önskar ett maktskifte inte är ensamma.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om vad den ryska makten är mest rädd för under valet, och om oppositionens aktioner. Foto: SVT

Valet anses riggat

Julija Navalnaja, änka till Alexsej Navalnyj, deltog själv i aktionen och röstade på utsatt tid klockan tolv från den ryska ambassaden i Berlin. Hon uppmanade även demonstranter att skriva ”Navalnyj” eller någon annan kandidats namn på valsedlarna trots att valet anses avgjort på förhand.

Det ryska så kallade valet anses vara riggat enligt observatörer. Söndagen är den tredje och sista valdagen men det kommer att vara Vladimir Putin som utropas till president i Ryssland igen.

– Det är inte direkt någon nagelbitare i frågan om vem som ska vinna, säger Fridh Kleberg.

Putin har suttit vid makten sedan 1999 och efter valet kommer han kunna sitta kvar i minst sex år till.

Fakta: Det ryska valet

Tre politiker från partier i underhuset duman har godkänts som kandidater till presidentvalet i Ryssland den 17 mars: Kommunistpartiets Nikolaj Charitonov, Liberaldemokraternas Leonid Slutskij och Vladislav Davankov från Nytt Folk.

Rysslands sittande president Vladimir Putin har godkänts som oberoende kandidat.

För dem som inte finns representerade i duman är kandidaturen svår att få till. Något förenklat behöver de samla ihop över 100 000 namnunderskrifter, som sedan granskas oerhört hårt av centrala valkommissionen.

I valet 2021 fick i stort sett inga oppositionella ställa upp. Sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig i Ukraina har repressionen ökat ännu mer. Bland andra den uttalade krigskritikern Boris Nadezjdin har stoppats från att ställa upp i valet med hänvisning till ”ogiltiga” namnunderskrifter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.