Se bilder från IS-styrkornas hemliga träningstunnel i klippet ovan. Foto: TT

Hemlig underjordisk tunnel för IS-elitstyrkor upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

I en övergiven järnvägstunnel under staden Mosul i Irak tränade IS sina elitförband. Irakiska styrkor upptäckte den underjordiska träningsanläggningen under den pågående offensiven mot Islamiska staten i Mosul.

Järnvägen byggdes under tidigt 1900-tal för att förbinda Berlin med Bagdad. När IS tog över kontrollen av Mosul sommaren 2014 tog man över tunnelsystemet och byggde en anläggning med hinderbanor och annan utrustning för avancerad militär träning.

Islamistiska slagord

Tunneln är sju meter hög och fem meter bred och väggarna är målade med islamistiska slagord. Ett av slagorden är ”Med Guds vilja ska vi erövra Rom”, enligt nyhetsbyrån Reuters. Även ideologiska skrifter har hittats, enligt den irakiska styrka som erövrat tunnlarna.

Slaget om Mosul 2016-2017

Andra fynd är ryggsäckar fyllda med sand för att öka tyngden för soldaten under den militära träningen. Man har hittat klätterväggar och taggtråd att krypa under vid övningarna. Det finns sovplatser, duschar, en sjukvårdsstation och en moské i den underjordiska tunneln.

Tunneln är sju meter hög och fem meter bred och väggarna är målade med islamistiska slagord. Foto: TT

Attacker mot fienden

I slutet av förra året hittade kurdiska styrkor omfattande tunnelsystem närheten av Mosul. Tunnlarna användes för försörjning av styrkor men även för attacker mot fienden.

Tunnlarna byggdes även som skydd mot flygbombningar och var utrustade med kameror för att följa det militära läget ovan jord för att kunna överraska fienden i bakhåll.

Minerade tunnelöppningen

När irakiska styrkor intog östra Mosul rapporterade journalister som var inbäddade med irakiska armén, om IS-krigare som försvann och plötsligt dök upp i någon annan del av staden. När IS tvingades till reträtt minerade man tunnelöppningarna för att åsamka skador för angriparna.

Tunnlar har använts vid gerillakrigföring i många sammanhang tidigare i historien, ett exempel är Vietnamkriget.

Även vid slaget om Falluja hittades ett vidsträckt tunnelsystem som gick rakt igenom staden. Enligt irakiska armén använde IS tunnlarna för transporter och för bakhåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet