Foto: TT

Underrättelsechef: Ryssland stort cyberhot mot USA

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland utgör ett stort cyberhot mot USA hävdar den nationella underrättelsechefen James Clapper. Han menar att hackningen inför presidentvalet var en del av en mångfacetterad kampanj.

– Den innebar även klassisk propaganda, desinformation och falska nyheter, säger han i ett senatsförhör.

Under torsdagen vittnade två av USA:s högsta underrättelsechefer inför senatens försvarsutskott om de påstådda ryska cyberattackerna som USA ska ha utsatts för inför senaste presidentvalet.

Enligt underrättelsetjänsterna CIA och FBI ligger ryska hackare bakom dataintrången mot Demokraterna och Hillary Clintons kampanjchef John Podesta. Syftet ska ha varit att påverka valutgången.

Misstänkta ryska USA-hackningar

Den republikanske senatorn John McCain som ledde utfrågningen påpekade att syftet med förhören inte var att ifrågasätta utgången i presidentvalet.

”Utgör ett stort hot”

Utfrågningen startade med ett gemensamt uttalande från den nationella underrättelsechefen James Clapper och NSA-chefen Michael Rogers som menade att Ryssland utgör ett stort hot.

– Ryssland är en fullskalig cyberaktör som utgör ett stort hot mot den amerikanska regeringen, militären, diplomatin, handeln och kritisk infrastruktur, sade de enligt Reuters.

Clapper säger sig nu vara ännu mer säker på att Ryssland verkligen står bakom attacken, men hävdade samtidigt att det inte påverkat valresultatet, skriver New York Times.

Mångfacetterad kampanj

Enligt Clapper har de ryska cyberattackerna varit en del av en mångfacetterad kampanj.

– Hackning var bara en del av den. Den innebar även klassisk propaganda, desinformation och falska nyheter, sade Clapper enligt CBS News

Han hävdar att den ryska tv-kanalen RT, som finansieras av ryska regeringen, har varit ”mycket mycket aktiv i att lyfta fram fram en specifik synvinkel och att tala nedsättande om vårt system, vårt påstådda hyckleri om mänskliga rättigheter och så vidare”.

Flera motiv

Clapper hävdar att Rysslands motiv för cyberattackerna kommer att belysas i en rapport nästa vecka. Det enda han vill säga i nuläget är att det ska röra sig om mer än ett motiv. Han vill heller inte uttala sig om hur högt upp i beslutskedjan hackningen går.

Enligt underrättelsechefen ska det ha rått konsensus bland myndigheterna kring de sanktioner som Obama presenterade förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta ryska USA-hackningar

Mer i ämnet