Foto: TT

Undersökning: Fler amerikaner för inreseförbudet än emot

Uppdaterad
Publicerad

Fler amerikaner är för det inreseförbud som president Donald Trump har infört i USA än de som vänder sig emot. Det visar en ny undersökning gjord av Reuters/Ipsos.

49 procent av vuxna amerikaner säger att de instämmer när det gäller Trumps inreseförbud, enligt en ny undersökning av Reuters/ipsos. 41 procent tycker raka motsatsen, medan tio procent känner sig osäkra.

Resultaten ser dock annorlunda ut när det gäller demokrater och republikaner. 53 procent av demokraterna är ”starkt emot”, medan 51 procent av republikanerna ”instämmer till fullo”.

Trumps inreseförbud

31 procent känner mig mer säkra

Det var under fredagen som Donald Trump skrev på ett nytt direktiv som tillfälligt stoppar medborgare från sju länder att resa in i USA. Människor som har medborgarskap i Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen vägras visum till USA i 120 dagar från och med förbudet. För syriska flyktingar gäller förbudet på obestämd tid.

Förbudet har fått 31 procent av amerikanerna att känna sig mer säkra än tidigare, enligt undersökningen. Detta kan jämföras med 26 procent som menar att de känner sig mindre säkra än tidigare.

Vill inte särbehandla kristna

38 procent anser att USA föregår med gott exempel när det gäller hur man ska hantera terrorism, medan 41 procent tycker motsatsen.

Demokraterna svarade mer än tre gånger så ofta som republikanerna att de tycker att USA borde ta emot invandrare och flyktingar. Republikanerna å andra sidan svarade mer än tre gånger så ofta som demokraterna att de anser att ”förbjuda människor från muslimska länder är nödvändigt för att förebygga terrorism”.

Däremot höll de flesta amerikaner inte med om Trumps uttalande som handlar om att kristna flyktingar ska särbehandlas och få lättare hjälp än muslimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet