Kvinnor sörjer en pojke som dödades i attacken i helgen. Foto: TT

Undkom attack förra året – dödades i självmordsbomb

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan överlevde han med nöd och näppe en självmordsbomb i Lahore, Pakistan. Men i söndags dödades den 16-årige Wasif Masih av en annan självmordsbombare från samma talibangrupp, som sprängde sig i en park.

– Det är som att de förföljde honom, säger sextonåringens mamma.

Zubaida Masih sörjer sin son i sitt hem i området Nishtar i Lahore, där både kristna och muslimer bor. För ett år sedan höll hennes son Wasif Masih på att falla offer för en självmordsbombare som sprängde sig utanför deras kyrka under söndagens gudstjänst.

– Wasif var så nära explosionen att bombarens huvud föll vid hans fötter, säger Zubaida Masih till nyhetsbyrån Reuters.

Då hade Wasif tur. Det hade han inte i lördags när samma talibangrupp, Jamaatul-ul-Ahrar, slog till på nytt. En självmordsbombare sprängde sig i en park och dödade 72 människor varav minst 29 stycken var barn. Wasif var en av dem.

– Han undkom dem då men de kom efter honom igen i parken. Om det hade varit bättre säkerhet så hade detta inte hänt, säger Wasifs mamma Zubaida Masih.

Rädsla för ökat våld

Hon är inte ensam om sin kritik av regeringen efter påskhelgens blodiga dåd. Många kristna uppmanar nu regeringen i Pakistan att göra mer för att beskydda dem, efter flera dödliga attacker från talibaner de senaste åren.

Den kristna minoriteten utgörs av 2 miljoner människor i ett land med 190 miljoner invånare. Talibangruppen Jamaatul-ul-Ahrar som tagit på sig den senaste attacken som dödade Wasif Masih, har svurit trohet till terrorgruppen IS och nu ökar rädslan för mer våld mot landets kristna.

– Terrorister brukade inte vara så fokuserade på kristna, nu är allt fokus på oss, säger Irshad Ashnaz, präst i den kristna kyrkan.

– Det är kanske dags för regeringen att rikta sin uppmärksamhet mot oss också, fortsätter han.

”Kristna är lika säkra som andra”

Provinsregeringens talesman Zaeem Qadri säger till Reuters att regeringen har ökat säkerheten vid kristna kyrkor efter attacken och att man har stoppat 200 attacker och arresterat 15.000 misstänkta under det senaste året.

– Parker är offentliga platser. På en offentlig helgdag borde det varit mer vaksamhet, men det fanns en lucka. Men kristna är lika säkra som vilken annan pakistanier, säger Qadri.

I mars förra året när Wasifs kyrka bombades dödades 14 personer. 2013 sprängde sig två självmordsbombare vid en 130 år gammal kyrka i Peshawar efter gudstjänsten och 78 personer dog.

Okänd treåring svårt skadad

I söndagens attack skadades mer än 300 personer. Sängarna på Jinnah sjukhus är fullbelagda. Vid varje säng står patientens namn och ”explosionsoffer”. Men vid en säng står det ”okänd”. En treårig pojke med punkterade lungor och urgröpta ögon, kämpar med att andas genom en slang. Besökare har lagt blommor och juicepaket vid hans kudde.

– Vi vet inte vem han är. Två dagar har gått sedan attacken men ingen har kommit och letat efter honom, säger en sköterska som sitter vid pojkens säng och håller hans hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.