Polis på stranden i Saint-André. Foto: TT / AFP / Richard Bouhet

Ung man dödad av haj på Réunion

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man på en bodyboard dog under tisdagsmorgonen efter att ha attackerats av en haj i vattnen utanför staden Saint-André på den franska ön Réunion. Mannen tömdes på blod efter att ha bitits i lårbenet.

Den paradisliknande miljön i kuststaden Saint-André förvandlades vid klockan 9.30 på tisdagen till en ren mardröm.

En 26-årig man, som simmat ut på en bodyboard, hamnade i ett området som var avstängt för bad och vattenaktiviteter, rapporterar public service-bolaget France Infos lokalredaktion på Réunion.

Tömdes på blod

Väl inne i den strikt badförbjudna zonen attackerades 26-åringen av en haj, bekräftar lokal räddningspersonal för nyhetsbyrån AFP.

Dödsorsak: Djuret hade satt sina sylvassa tänder rakt i mannens lårbensartär och bokstavligt talat tömt hans kropp på blod.

– Faran med att vistas i området var signalerat med skyltar om badförbud, men de (skyltarna) sågades ned under helgen, sade Marie-Lise Chane To, vice borgmästare i Saint-André, till AFP.

Om det rör sig om skadegörelse av skyltarna, eller varför de sågats ned, framkommer inte av Chane Tos uttalande.

20 attacker sedan 2011

Tisdagens händelse är den 20:e hajattacken på Réunion sedan 2011. Åtta av dessa fall har slutat med dödsfall. I mer än hälften av samtliga hajattacker de senaste åren är det surfare eller bodyboard-surfare som drabbats.

Runt hela Réunions kust råder strikt förbud mot att överhuvudtaget vistas i vatten, mycket på grund av att det just finns hajar i vattnen.

De platser där det är tillåtet att bada, och som av myndigheterna bedöms som säkra, är inhängnade med hjälp av nät under vattnet som stoppar hajarna.

I mars kommer systemet med öns så kallade anti-haj-åtgärder att utvärderas, detta för att förbättra skyddet för de som badar och surfar.

Hajattacken inträffade utanför staden Saint-André, på öns nordöstra kust. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.