Sydafrikanska studenter protesterar mot studieavgifter. Foto: TT

Unga afrikaner driver förändringens vind

Publicerad
Analys ·

Gamla allianser och lojalitet mot etniska grupper tappar rasande snabbt betydelse i Afrika. Med hjälp av sociala nätverk förvandlar unga afrikaner idéer till folkrörelser på några dagar, rapporterar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Över Afrika möter jag ofta unga människor i städerna som säger samma sak: ”Vi är trötta på korruption och arbetslöshet. Vi vill ha förändring!”

Inte minst ser jag det här i Johannesburg. Strax under det allmänna nyhetsflödets radar pågår nästan dagliga protester här. Och i andra storstäder i landet också för den delen.

Studentprotester visar vägen

Studenter protesterar mot studieavgifter under parollen och hashtaggen #FeesMustFall. På ytan handlar det om kostnader som studenterna inte orkar med. Men på djupet speglar protesterna en djupare och större trend.  Studentprotesterna började i Kapstaden med #RhodesMustFall, som krävde rivandet av statyn över den gamle kolonialpolitikern Cecil Rhodes. När det var gjort gick man över till avgifterna och växlade sedan upp och president Jacob Zumas avgång krävdes – #ZumaMustFall.

Protesterna spred sig till Johannesburg och Pretoria. När Sydafrika höll lokalval den 3:e augusti i år drabbades regeringspartiet ANC av sin största kalldusch sedan man tog över regeringsmakten från Apartheidregimen 1994. ANC förlorade sina egna majoriteter i Johannesburg, Port Elizabeth och Pretoria. Tappet i städerna var gigantiskt – uppemot 15 procentenheter.

Resultatet blev att borgmästarämbetet i landets viktigaste städer tillföll huvudmotståndaren Democratic Alliance, DA. Sedan tidigare styr DA i Kapstaden.  Både studentprotesterna och lokalvalen visar tydligt att förändringens vindar blåser i städerna i Sydafrika. Och i många andra städer i Afrika också.

Gamla lojaliteter gäller inte

Gamla lojaliteter som etnisk tillhörighet, religion och att ha tillhört frihetskampen gäller inte längre.  Och de unga människorna är en kraft att räkna med. Afrika är världens yngsta kontinent, med över 200 miljoner människor mellan 15 och 24 år.

I Nigeria vann den muslimske Muhammadu Buhari från norr med hjälp av röster från unga kristna i söder. I Zimbabwe driver proteströrelsen #ThisFlag krav på förändring och i Etiopien har de traditionella antagonisterna amharierna och oromofolket enats med landsomfattande demonstrationer som följd, på Twitter taggat med #OromoProtests och #AmharaProtests.

Sociala nätverk

Som ni ser är det många hashtaggar i den här texten. För även om det är i städerna som förändringens vindar blåser är det i de sociala nätverken på nätet som rörelserna skapas och sprids. Där kan en idé förvandlas till en folkrörelse på några dagar. Detta är unikt och nytt.

Framförallt de unga som bor i städerna är uppkopplade. Deras horisont är vidare än någon annan generations före dem. De är en del av världen, mycket tack vare nätet. En ung kvinna i Lagos kan ha mer gemensamt med en jämnårig i Stockholm med än sina egna föräldrar.

Så fort går förändringen nu. Och det bådar gott.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.