Hazem Khafagah, 17 år. Foto: Salim Alsabbagh / SVT

Egypten i ekonomisk kris – då tar landets unga farliga vägen till Europa

Uppdaterad
Publicerad

Dålig ekonomi och otrygg tillvaro får unga egyptier att vilja lämna landet. För att ta den farliga vägen över medelhavet till Europa.

Där Nilen möter Medelhavet bor 17-åriga Hazem Khafagah. Desperationen i hans ögon är påtaglig. Det syns att han bär på något tungt inom sig.

Han bor i byn El Gezira Khadra i norra Egypten. Och likt många i hans ålder känner han sig rotlös. Men det är inte bara vanlig tonårsbestyr, utan för honom handlar det om den framtid han känner att han inte har i sitt eget hemland.

– Jag önskar att jag kunde leva som alla andra, men det finns ingenting här. Vad ska jag göra? säger Hazem Khafagah.

Drömmer om Europa

Egypten befinner sig i en djup ekonomisk kris. De som lämnar, lämnar för det ansvar de känner gentemot sina familjer, att försörja dem. Och 17-åriga Hazem, sonen i familjen, drömmer om att ta sig till Europa. Inte för sin egen skull, utan för att kunna skicka hem de pengar han tjänar till familjen.

Foto: Salim Alsabbagh / SVT

– Jag vill gärna jobba här – på någon restaurang eller vad som helst. För att kunna tjäna lite pengar för min familj. Och för min framtids skull, säger Hazem.

Han suckar och tittar ner i marken och fortsätter.

– Men här finns inga jobbmöjligheter och inga pengar. Det är som att vi inte ens lever här. Man tjänar så lite pengar att om man skulle bli sjuk har man inte råd att köpa medicin, säger Hazem uppgivet.

Försökte resa med båt

För ett par månader sen försökte Hazem Khafagah att ta sig till Europa med båt. Den vanligaste vägen över medelhavet till Italien är via Libyen. Men jämfört med ifjol är det fler och fler som tar båtar härifrån Egypten.

Flyktingar som tar sig med båt över Medelhavet. Foto: TT

I ett försök att få bukt med den illegala människosmugglingen har landet nyligen infört hårdare straff för de som sysslar med verksamheten. Det rör sig bland annat om ägare till fiskebåtar som används för den flera dagars långa resan, där hundratals människor trängs i alla vrå.

– De behandlade oss som gods. Vi åkte från Alexandria, en hel natt låg vi bara där i båten och sen dagen efter på natten åkte vi. Efter två, tre dagar greps vi i närheten av Libyen, berättar Hazem Khafagahs.

Misslyckandet har lagt sig som en våt filt över honom. På sin hand har han klottrat ”Världen suger”.

”Enda som är billigt är människan”

Enligt UNHCR är 60 procent av de egyptier som når fram till Italiens kust, ensamkommande.

– Allting har blivit dyrare. Olja, socker, mat, kläder, kött  allt. Det enda som är billigt är människan.

I slutet av september kapsejsade en båt utanför Egyptens kust. Hundratals var ombord. Över 200 människor drunknade. Många var från Somalia, Etiopien och Sudan, men majoriteten var egyptier.

Presidenten lovar fler jobb

Dagar efter lovade landets president Abd al-Fattah al-Sisi att han skulle ordna fler jobb. Bland annat vid fiskodlingar som här i norra Egypten. Så att åtminstone egyptier inte ska känna att de behöver riskera sina liv, och söka efter lyckan och stabil tillvaro i Europa.

Hazem Khafagah kände många av de som var på båten. För många var från det här området vid Nildeltat. Och många var unga.  Men det är inget som kommer få Hazem att sluta försöka.

– Jag kommer åka en andra, tredje och fjärde gång. Antingen så kommer jag fram eller så dör jag. Den som vill ha en framtid i det här området måste åka till England eller Italien och sådana ställen, säger 17-åriga Hazem Khafagah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.