Foto: SVT

Unga vill fly arbetslösheten i Kosovo

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har tiotusentals personer från Kosovo lämnat landet för att ta sig illegalt in i EU. Efter hårda tag från flera EU-länder har utvandringen nu stannat av. Men frustrationen växer i den unga nationen Kosovo där 70 procent av ungdomarna är utan jobb. Många oroar sig för en våg av protester och oroligheter i landet.

I februari, på alla hjärtans dag, tog 28-årige Kushtrim Hasani sitt livs hittills svåraste beslut. Han lämnade sin gravida hustru och sin åtta månader gamla son i hembyn och tog nattbussen från Pristina till Belgrad.

Där tog han en taxi till gränsen, och gick sedan till fots in i Schengenlandet Ungern.

– Vi var ungefär 200 personer, bland oss fanns gravida kvinnor, barn och handikappade. Den tyska gränspolisen stoppade oss och lämnade över oss till de serbiska myndigheterna, säger Kushtrim Hasani sorgset.

Tur och retur Kosovo

Fyra dygn efter avfärden mot slutmålet Tyskland var han tillbaks på ruta ett, men åtskilligt fattigare.

– Det finns inga jobb i Kosovo. Det är det främsta skälet till varför så många vill härifrån, menar Kushtrim Hasani.

De senaste månaderna har minst 50.000 personer lämnat Kosovo för att ta sig illegalt till EU, främst till Tyskland och Österrike men också till Sverige. I mottagarländerna anses de sakna asylskäl, så gott som alla skickas tillbaka till hemlandet.

Presidenten bad folket stanna

Och nu börjar migrantströmmen avta. Från busstationen i Pristina avgår bara två bussar per natt, jämfört med tolv för några veckor sedan. Men när det var som värst åkte Kosovos president själv ut i byarna för att be folket att stanna.

– Det var viktigt för mig att vara nära dem, att lyssna på dem, att försöka förklara varför det är viktigt att de stannar kvar i Kosovo. Vi är mitt uppe i processen att bygga ett land, och det är en gemensam uppgift för folket, myndigheterna och det internationella samfundet, säger presidenten Atifete Jahjaga.

Hög arbetslöshet skapar oro

Arbetslösheten i Kosovo ligger på 40 procent, bland de unga är hela 70 procent utan jobb. Även om utvandringen stannat av så har inte problemen försvunnit. Och många, inte minst inom den politiska oppositionen, oroar sig för framtiden.

– Vi är väldigt oroliga. Det här leder till en fördjupad ekonomisk kris för vi tappar ju landets arbetskraft. Jag tror att vi går in i en period med protester och demonstrationer i Kosovo, säger Visar Ymeri, ledare för oppositionspartiet Vetevendosje.

Kushtrim Hasani är nästan klar med juristutbildningen men han menar att chansen att få ett jobb är minimal. Ändå vill han varna andra för att försöka ta sig illegalt in i EU.

– Vänta i stället tills Kosovo får viseringsfrihet. Jag gjorde ett misstag och det har jag fått lida för, säger Kushtrim Hasani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.