Ungern: ”100.000 migranter har passerat vår gräns”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 100.000 migranter har nått Ungern hittills i år, och nästan alla av dem kom in i landet vid gränsen mot Serbien. Det säger landets utrikesminister i ett uttalande på fredagen – och försvarar också byggandet av det fyra meter höga staket som pågår vid gränsen.

– Av samtliga illegala invandrare som tagit sig in i EU under 2015 har flest tagit sig in via Ungern, säger Peter Szijarto, utrikesminister i landet, till nyhetsbyrån AP, och menar att fler kommer in den vägen än över Medelhavet.

Ungern har på sistone skärpt sin migrationslagstiftning på ett antal plan, bland annat kan man nu hålla misstänkta illegala flyktingar i förvar en längre tid och det har blivit lättare för ungerska myndigheter att skicka tillbaka migranter från östeuropeiska länder. Dessutom bygger de ett fyra meter högt och 17 mil långt gränsstängsel mot Serbien.

Amnesty International kallar migranttrycket vid Europas gränser för ohållbart, men kritiserar också Ungern kraftigt för den nya migrationslagstiftningen.

– Det här är ett illa dolt försök för Ungern att ducka för sina skyldigheter att enligt nationell och internationell rätt hjälpa asylsökande som har rätt att kräva skydd, säger Amnestys Europadirektör John Dalhuisen till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.