Ungerns premiärminister Viktor Orbán vill använda armén för att stoppa flyktingar.

Ungern kan sätta in armén för att mota bort flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Ungern sänder poliser till sin södra gräns efter 15 september och överväger att sätta in armén för att hålla migranter borta. Det uppger premiärminister Viktor Orbán.

Ungern fortsätter att hålla en hård linje mot flyktingarna som söker sig till Europa.

– Vi kommer att ta kontroll över gränsen steg för steg, säger han vid en presskonferens enligt Reuters och tillägger att det kan komma ”tiotals miljoner migranter”.

#flykt

För att soldater ska sättas in krävs ett godkännande från parlamentet.

Tusentals flyktingar lämnade under fredagen den kaotiska situationen vid Budapests centralstation för att till fots gå mot gränsen till Österrike. Senare började myndigheterna bussa flyktingarna till gränsen. Österrike och Tyskland har också givit besked om att de släpper in flyktingarna med hänvisning till krissituationen.

Under lördagen började centralstationen i Budapest åter att fyllas med hundratals flyktingar. Ungern har, enligt nyhetsbyrån Reuters, sagt att busstransporterna var en engångsinsats och att inga ytterligare transporter kommer att ske.

Skärper lagarna

Ungern hör till de EU-länder som inte vill ta emot flyktingar. Under fredagseftermiddagen beslutade parlamentet att skärpa migrationslagarna. Den som tar sig förbi taggtrådsstängslet mellan Ungern och Serbien riskerar nu tre års fängelse.

Viktor Orbán höll under fredagen också ett alarmistiskt radiotal där han varnade för att ”vi plötsligt kan vara i minoritet på vår egen kontinent”.

Inget konkret

Fredagens och lördagens informella utrikesministermöte inom EU ledde inte fram till några konkreta resultat eller ståndpunkter om flyktingkrisen, enligt utrikesminister Margot Wallström.

– Nej, det kan man inte säga, utan det har varit mer allmänna kommentarer om prioriteringar som olika länder vill göra, hur man ser på problemet, analysen man gör och också vad vi tycker att EU ska samarbeta kring.

Både Sverige och Tyskland förde enligt Wallström fram synpunkten att länderna tar ett oproportionellt stort ansvar för flyktingmottagandet.

– Det är många som säger att vi ska inte peka finger mot varandra. Det gör vi inte heller, utan vi säger bara att vi måste ta ett gemensamt ansvar och visa solidaritet både mellan EU:s länder och inom länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet