Taggtråd vid gränsövergången mellan Ungern och Serbien, som nu ska öppnas igen. Foto: TT

Ungern öppnar upp gränsen mot Serbien

Uppdaterad
Publicerad

Ungern öppnar den största gränsövergången mot Serbien igen. Situationen har lugnat sig och därför kan gränsen öppnas igen, enligt ländernas inrikesministrar.

– Problemen har övervunnits i samarbete med våra serbiska kollegor och vi kan öppna igen, säger den ungerske inrikesministern Sandor Pinter till nyhetsbyrån AFP.

Gränsövergången Horgos 1 öppnade för att underlätta för passagerar- och godstransporter mellan Serbien och Ungern. Asylprocesser och annat som rör flyktingar kommer att skötas på gränsövergången Horgos 2.

Serbiens inrikesminister, Nebojša Stefanović, säger att gränsövergången öppnades för att det var i ekonomins och serbiska och ungerska medborgares intresse.

– Vi har hittat en gemensam lösning på denna extraordinära situation. Tyvärr var vi tvungna att göra det genom att stänga gränserna, säger Sandor Pinter.

Under söndagen gick ungefär 10.700 flyktingar över gränsen från Ungern till Österrike, enligt en polisman till nyhetsbyrån Reuters. Efter att Ungern stängde gränsen mot Serbien tog många flyktingar vägen över Kroatien, som i sin tur skickade dem vidare till Ungern som då bussade dem till mottagningscenter i Österrike.

Stängdes i måndags

Ungern stängde gränsövergången Horgos-Röszke i veckan, vilket fick flyktingar att ta nya vägar via Kroatien och Slovenien. Till en början tilläts de att komma in i Kroatien, men landet stängde sin gräns efter några dagar eftersom man ansåg att situationen blivit ohållbar.

De flyktingar som hade lyckats ta sig in skjutsades till de slovenska och ungerska gränserna och Kroatien fick hård kritik från båda länderna och Österrike för att man lät flyktingarna passera utan att registrera dem.

– Kroatien har svikit inte bara Ungern, utan EU, och struntat i alla sina juridiska skyldigheter, sa den ungerska regeringens talesman, Zoltan Kovacs.

– Kroatien har inte gjort sin läxa. Situationen är utom kontroll. De har skickat flyktingar till Slovenien och det är inte korrekt, sa Sloveniens premiärminister, Miro Cerar.

Båt sjönk utanför Lesbos

För de som flyr är resan besvärlig och farlig hela vägen. 26 personer saknas sedan deras gummibåt sjunkit utanför den grekiska ön Lesbos, säger kustbevakningen till nyhetsbyrån Reuters. 20 personer från båten har samtidigt kunnat räddas.

Räddningsinsatser och förlisningar inträffar nästan dagligen utanför de grekiska öarna. Tusentals människor, från länder som Irak, Syrien och Afghanistan, flyr över havet från Turkiet för att ta sig norrut i Europa. Flyktingsmugglare kräver tusentals kronor för den farliga resan som ofta sker i överlastade gummibåtar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.