Studenten Kian Loyd delos Santos sköts ihjäl av polis i augusti 2017. Dödsskjutningen, och två andra liknande fall, väckte folkliga protester mot president Rodrigo Dutertes blodiga krig mot knarket.
Duterte, som tidigare lovat att benåda poliser som döms för mord på kriminella, beordrade justitiedepartementet att undersöka dödsfallet.
Enligt polisen sålde Kian Loyd delos Santos knark, och påstås ha börjat skjuta med pistol under en räd. Hans familj hävdar däremot att han bad för sitt liv, men blev obarmhärtigt mördad av polisen. Övervakningsbilder visar hur pojken obeväpnad förs bort av polisen kort innan han dödas.
20 års fängelse
Delos Santos familj brast ut i glädjetårar när de tre poliserna mottog sin dom i en rättssal i norra Manila: minst 20 års fängelse.
Jag är så glad då det bevisar att min son var oskyldig och aldrig sysslade med droger, sade delos Santos mamma Lorenza till reportrar på platsen.
Domen ses av kritiker till Dutertes drogkrig som ett ovanligt exempel på rättvisa och ansvarsutkrävande sedan kriget började 2016. Men den välkomnas också av en talesperson för presidenten.
Det visar att det här landet har ett robust rättssystem, säger talesperson Salvador Panelo.
Fler frågetecken
Enligt människorättsorganisationer är domen viktig, men det kvarstår flera frågetecken då inga befäl har ställts till svars för morden.
Vilka gav orderna? Var det här en del i en policy? Dessa frågor förblir obesvarade, säger människorättsjuristen Romel Bagares.
Sedan Rodrigo Duterte inledde sitt krig mot droger 2016 uppger polisen att nära 5 000 narkotikabrottslingar har dödats. Enligt människorättsgrupper är siffran långt högre.
Dutertes krig mot droger (TT)
Filippinernas president Rodrigo Duterte inledde den 30 juni 2016 den kampanj som beskrivs som kriget mot drogerna.
Rodrigo Duterte vann klart presidentvalet i Filippinerna i maj 2016. Under valkampanjen gjorde han sig ett namn genom hot om massavrättningar av misstänkta brottslingar. Många såg segern som en protest mot den politiska elitens oförmåga att ta itu med landets problem.
Sedan Duterte tog över presidentposten har omkring 5 000 personer dödats av polisen i jakten på narkomaner och knarkhandlare, enligt officiella siffror. Enligt människorättsorganisationen HRW är det verkliga antalet över 12 000, varav de flesta kommer från fattiga områden i städer. Vissa grupper anser att det rör sig om runt 15 000.
I februari 2018 meddelade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att man inlett en utredning för att avgöra om presidenten kan anklagas för människorättsbrott, och om man har juridisk möjlighet att åtala honom. Utredningen rör brott som kan ha begåtts i samband med det hårdföra kriget mot narkotika.
Källa: Human Rights Watch, Guardian, AFP, Reuters