Foto: TT

Brudparet satte sig på fel rad – flygbolaget ringde polisen

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken mot flygbolaget United, som tog hjälp av vakter för att släpa av en passagerare från en överbokad flight, kommer nu ännu ett för företaget besvärande fall. Ännu en gång har bolaget tagit hjälp av vakter för att få av passagerare de inte vill ha med – och den här gången rör det sig om ett par som skulle åka till Costa Rica för att gifta sig.

Det var i lördags som Michael Hohl och Amber Maxwell var sist på Uniteds flight med nummer 1737, från Houston i Texas mot provinshuvudstaden Liberia på Costa Rica.

LÄS MER: Här är klippet där passageraren släpas av planet

Väl ombord noterade de hur en man låg och sov över flera säten, vilket inkluderade just parets säten. Eftersom de inte ville väcka mannen bestämde de sig för att ta plats tre rader längre fram, kanske skulle det inte spela någon roll eftersom det fanns massor av lediga platser. Planet verkade vara ungefär halvtomt, enligt Michael och Amber.

Satte sig på ”ekonomi plus”-stolar

För den lokala tv-kanalen KHOU 11 berättar paret att man då, istället för att sitta i ekonomi-klass, hamnat på platser som tillhörde klassen ”ekonomi plus”. En uppgradering alltså.

– Vi trodde inte det var en stor grej. Det var inte som om vi försökte hoppa upp till första klass-stolar, säger Michael Hohl till tv-kanalen.

Väl på plats i ”ekonomi plus”-stolarna, med den sovande mannen på deras ordinarie säten några rader bak, anlände snart flygplanets ombordpersonal. Kunde paret kanske erbjuda en uppgradering nu när det ju låg en man och sov på deras platser?

LÄS MER: Hånet mot United Airlines i parodiska reklamfilmen

De frågade. Men nej, det gick inte för sig. Michael och Amber skulle omedelbart gå tillbaka till de platser som stod angivna på biljetterna. Kärleksparet hävdar att de löd order.

United Airlines-personalen upplevde bevisligen situationen annorlunda. Det dröjde bara några minuter innan en polisman hade kommit ombord för lösa situationen och lotsa ut de enligt bolaget regeltrotsande resenärerna Michael och Amber.

”Det var verkligen absurt”

Här går uppgifterna isär om vad som hänt. I ett uttalande förklarar United Airlines hur man ser på saken:

”Dessa passagerare försökte vid upprepade tillfällen sätta sig på uppgraderade säten, vilket de inte hade köpt. De ville inte följa besättningens instruktioner och återvända till sina platser”

”Vi har varit i kontakt med dem och bokat om dem”

Michael och Amber säger dock till KHOU 11 att det inte kommer bli aktuellt för dem att åka med bolaget igen.

– Så som United Airlines har hanterat detta var verkligen absurt, säger Michael Hohl.

Paret menar att man varit mycket tillmötesgående för att lösa situationen, men alltså ändå blivit avkastade. Det fanns dessutom platser lediga på just den här flighten.

Föll kraftigt på börsen

United Airlines, ett av världens största flygbolag, fick nyligen se sin aktie falla kraftigt på börsen efter att ett klipp där man släpas av en av bolagets överbokade flygplan.

Vad gäller de blivande makarna Michael och Amber rapporterar KHOU 11 att bröllopet inte är hotat och sannolikt kommer att äga rum på torsdag, helt enligt...plan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.