Trumps inreseförbud snart återinfört

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kan delar av president Donald Trumps inreseförbud träda i kraft. Detta sedan USA:s högsta domstol hävt blockaden från lägre instans.

Det är USA:s Högsta domstol som nu ger klartecken för delar av Trump-administrationens omtvistade förslag: att under 90 dagar förbjuda resenärer från sex huvudsakligen muslimska länder att resa in i USA.  Därmed ger USA:s högsta jurister presidenten delvis rätt.

Sin vana trogen kommenterade president Trump domstolens beslut på Twitter (översatt till svenska):

Trumps inreseförbud

”Mycket tacksam för Högsta domstolens utslag med 9-0. Vi måste hålla Amerika TRYGGT”

Foto: Skärmdump Twitter

Formella skäl

I uttalandet från domstolen står det, översatt till svenska:

”I praktiska termer betyder detta att (presidentordern) inte kan tillämpas mot utländska medborgare som kan ange ett trovärdigt formellt skäl till en person eller enhet i USA”

LÄS MER: Färre reser till USA

Exakt vad detta innebär för dem som vill resa in i USA är ännu något oklart.  Enligt CNN skulle det betyda att en person som kan visa att den har släkt, arbete eller ska studera i USA har rätt att komma in i landet även om hen kommer från de av Trump ”bannlysta” länderna Libyen, Iran, Irak, Somalia, Sudan eller Jemen. De som däremot saknar trovärdig koppling till USA ska inte släppas in.

Kommer införa på ”ordnat sätt”

USA:s utrikesdepartement kommer att införa president Donald Trumps inreseförbud ”på ett ordnat sätt”, i överensstämmelse med högsta domstolens order.

”Vi kommer att hålla dem som reser till USA och resebranschen informerade när vi inför förbudet på ett professionellt, organiserat och rättvist sätt”, säger Heather Nauert vid utrikesdepartementet i ett uttalande.

Även berörda kring USA:s flyktingprogram kommer att informeras, enligt uttalandet.

Prövas i oktober

Först i oktober kommer domstolen pröva lagligheten i presidentordern om inreseförbud i sin helhet, men i väntan på att juridikens kvarnar ska mala färdigt kommer delar av ordern träda i kraft omgående.

Lägre domstolar i Hawaii och Maryland stoppade tidigare Trumps förslag om inreseförbud från att träda i kraft, då detta ansågs diskriminerande och därmed i strid mot USA:s konstitution. Stoppet slogs senare fast av en domare i Hawaii den 29 mars. Tidigare i juni meddelade Vita huset att man tänkte överklaga det beslutet till Högsta domstolen, som i dag alltså meddelar att man kommer att ta upp ärendet till ny prövning.

LÄS MER: Trumps inreseförbud stoppat igen

Måndagens besked från Högsta domstolen är en seger för president Donald Trump, som i sin valkampanj lovade att förbjuda muslimer att resa in i landet som ett sätt att minska terrorhotet. Trump har hela tiden hävdat att ett inreseförbud behövs för att garantera säkerheten i USA.

Kan innebära flyktingstopp

En första presidentorder om inreseförbud för medborgare i Libyen, Iran, Irak, Somalia, Sudan och Jemen utfärdades av Trump 27 januari och hann ställa till med kaos på flera internationella flygplatser innan den stoppades i domstol. Sedan dess har förslaget skrivits om och gått igenom en rad juridiska instanser och överklaganden.

Beskedet från domstolen ska också innebära att USA får införa ett totalstopp i flyktingmottagningen under 120 dagar.

LÄS MER: USA ska granska besökares sociala medier

Bakgrund: Presidentordern om inreseförbud

  • Den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett första dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder — Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen — i tre månader.
  • Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i fyra månader, tills nya regler införts. Även flyktingar från krigshärjade Syrien skulle stoppas tills vidare, tills presidenten beslutat att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.
  • Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Det kritiserades för att vara dels diskriminerande, dels ineffektivt. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av James Robart, federal domare i Seattle.
  • Vita huset övervägde att överklaga till Högsta domstolen men valde att i stället arbeta fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. Det presenterades den 6 mars. I den nya skrivningen är Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag görs också för människor som redan har giltiga visum och andra tillstånd. Tillsvidarestoppet för flyktingar från Syrien slopades också.

Källor: Amerikanska medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet