Demonstration i Lannemezan i Frankrike till stöd för baskiska fångar i spanska och franska fängelser. Flaggan är den baskiska, ikurriña. Foto: TT

Uppgifter: ETA redo släppa ifrån sig vapnen

Uppdaterad
Publicerad

Den baskiska separatistgerillan ETA väntas under fredagen deklarera sin avväpning.

Enligt uppgifter till den franska tidningen Le Monde ska gerillan överlämna sina kvarvarande vapen den 8 april.

Den spanska nyhetsbyrån Europa Press säger sig också ha fått uppgifterna bekräftade från spanska antiterroristkällor.

Spaniens inrikesdepartement har däremot inte kommenterat uppgifterna.

Läs mer: ETA lägger ner för vapnen för gott

ETA (Euskadi ta Askatasuna, Baskien och frihet) har stridit för baskiskt oberoende och för vänsterideologi i decennier, men utropade en ensidig vapenvila 2011.

Mördat över 800 personer

Då var ETA sedan flera år svårt pressat av spanska och franska myndighetsinsatser.

Genom kidnappningar och bombdåd har ETA under nästan ett halvsekel mördat fler än 800 personer, i synnerhet poliser, militärer och politiker som setts som företrädare för den spanska staten.

Det är en rörelse med stark ”gräsrotsvegetation”, bland annat ungdomsavdelning och stödgrupper för baskiska fångar i spanskt och franskt fängelse.

Stödpartiet förbjudet flera gånger

ETA:s politiska stödparti har förbjudits flera gånger genom åren, bara för att snart återuppstå under nytt namn.

I vissa kommuner i de spanskstyrda delarna av Baskien har den politiska grenen kunnat nå uppemot en fjärdedel av rösterna i val.

I Spanien har den baskiska landsänden i norr regionalt självstyre, medan delar av sydvästra Frankrike som har baskisk befolkning inte har någon etniskt betingad administration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.