Sorg efter masskjutningen i Orlando, Florida Foto: TT

50 döda i blodigaste masskjutningen i USA:s historia

Uppdaterad
Publicerad

Minst 50 personer dödades vid den blodigaste masskjutningen i USA:s historia. Den utpekade gärningsmannen Omar Mateen, 29, höll människor som gisslan på nattklubben i Orlando innan han sköts ihjäl av polis. Händelsen utreds som ett terrordåd.

Skottlossningen på gayklubben Pulse Club startade vid 2:00 natten till söndagen, lokal tid. En polis, som arbetade som säkerhetsvakt på klubben, hamnade i skottväxling med gärningsmannen. Händelsen utvecklade sig till ett gisslandrama och tre timmar senare gick polisens insatsstyrka in i klubben och sköt ihjäl gärningsmannen, skriver Reuters.

Polisen körde ett bepansrat fordon genom en dörr för att hjälpa människor att ta sig ut.

Terrordådet i Orlando

Det ska ha funnits cirka 320 personer inne på klubben, skriver Orlando Sentinel. Stadens borgmästare bekräftar att 50 personer har dött och 53 skadats och vårdas på sjukhus. En polis skadades i ansiktet under skottväxlingen med gärningsmannen.

Tillståndet uppges vara kritiskt för flera av de skadade. Sex kirurger har kallats in för att klara av alla operationer.

Värsta i USA:s moderna historia

Gärningsmannen är identifierad som 29-årige Omar Mateen från Fort Pierce i Florida.

Enligt Reuters är det den dödligaste masskjutningen i USA:s moderna historia. Dödssiffran överstiger skjutningen vid Virginia Tech University 2007, då 32 personer dog. Svenska UD har i nuläget inga uppgifter om att svenskar ska ha dödats eller skadats vid attacken.

Enligt polisen är det ännu oklart om någon annan än gärningsmannen träffades när polisen öppnade eld mot gärningsmannen. Men polisen hävdar att beslutet att gå in i klubben räddade minst 30 liv.

Undersöker området

Polisen genomsöker nu området med en bombgrupp och bombhundar finns på plats. Invånarna uppmanas hålla sig borta från området. Polisen vill att man hör av sig om man ser något misstänksamt i Orlando. Orlandos borgmästare Buddy Dyer meddelar, enligt BBC, att det nu råder ett lokalt undantagstillstånd i staden, skriver TT.

Polisen skrev tidigare på Twitter att det var en kontrollerad explosion vid platsen, men senare uppgav man att det rörde sig om ljud som var menade att distrahera gärningsmannen.

Sjukhuset Orlando Regional Medical Center, några kilometer från klubben, har stängts. Bara nödvändig personal släpps in i byggnaden. Även två andra sjukhus har stängts som en säkerhetsåtgärd, skriver CNN.

President Obama har beordrat den federala regeringen att bistå myndigheterna i utredningen.

Andra blodiga dådet på kort tid

Masskjutningen var det andra uppmärksammade dådet i Orlando på kort tid.

I fredags sköt en man sångerskan Christina Grimmie till döds när hon skrev autografer efter en konsert. Därefter tog mannen livet av sig. Men enligt polisen finns det ingen koppling mellan dåden.

Fakta: Dödligaste dåden

Några av de dödligaste masskjutningarna i USA de senaste åren:

Det extremislamistiska paret Syid Farook och Tahfin Malik sköt i början av december i fjol ihjäl 14 oskyldiga på en personalfest i San Bernardino.

Den 16 september 2013 tog 34-årige Aaron Alexis livet av tolv personer och skadade tre på marinbasen Washington Navy Yard.

Den 14 december 2012 sköt 20-årige Adam Lanza ihjäl 20 barn och sex vuxna på en grundskola i Newtown, Connecticut, innan han tog sitt eget liv.

Den 20 juli 2012 gick James Holmes, 24 år, till attack på en biograf i Aurora, Colorado, som premiärvisade Batmanfilmen ”The Dark Knight Rises”. Tolv personer dödades och 58 skadades.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet