Foto: TT

Nya uppgifter: Grekland ber om nytt stödpaket

Uppdaterad
Publicerad

Enligt nya uppgifter från flera nyhetsmedier ber nu Grekland euro-länderna om ett nytt stödpaket. Enligt Bloomberg business vill Greklands premiärminister Alexis Tsipras få lån för att täcka de finansiella behoven under två år. Klockan 19 ska eurogruppen hålla telefonkonferens om förslaget.

Uppgifterna är många om utvecklingen för att försöka få Grekland att undvika en ekonomisk katastrof. På tisdagseftermiddagen uppger flera nyhetsmedier att Grekland står i kontakt med Bryssel för att försöka få till stånd en ny överenskommelse som ska garantera landet nya pengar. Pengar som ska användas för att landet ska fungera samt för att betala av på de lån som förfaller.

Beredda på rekonstruktionsplan

Enligt Bloomberg uppger den grekiska regeringen att man är beredd på att genomföra en rekonstruktionsplan, om man får finansiellt stöd de kommande två åren. Grekland sägs ha vänt sig till Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM), som har som uppgift att trygga stabiliteten i euro-området. ESM är ett relativt nyinstiftat organ, som inte existerade när Grekland fick stödpaket 2010 och 2012, skriver BBC News.

Ekonomiska krisen i Grekland

Initiativet från Grekland kommer bara timmar innan Grekland ska betala de 1,6 miljarder euro, motsvarande cirka 14 miljarder kronor, som förfaller till betalning till Internationella valutafonden i dag.

IMF har hittills hävdat att Grekland inte kommer att få en andra chans.

Intensiva möten under dagen

Finansminister Yanis Varoufakis uppger samtidigt att de ändå hoppas på en överenskommelse. Intensiva möten uppges ha pågått hela dagen både i Bryssel och Aten.

Premiärminister Alexis Tsipras har varit i telefonkontakt med EU:s president Jean-Claude Juncker och ska enligt den konservativa grekiska tidningen Kathimerini överväga att gå med på vilkoren för en räddningsaktion från EU-kommissionen i sista minuten.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger enligt nyhetsbyrån AP att dörren är öppen för samtal, men att ingen lösning tycks nära.

– I dag vid midnatt går löper stödprogrammet ut. Jag har inga indikationer på någonting annat, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Utvärderar förslag

Den grekiska tidningen Kathimerini citerar källor som säger att den grekiska regeringen ”har meddelat Bryssel att man utvärderar gårdagens nya förslag från EU-kommissionens president, som innebär skuldavskrivning i oktober och förändringar i bidragen till greker med låg pension.”

Den brittiska tidningen The Guardian citerar den grekiska nyhetsportalen newsit.gr som talar om nya kontakter mellan Bryssel och Aten. Målet är att försöka hindra ett sammanbrott vid midnatt. Newsit.gr talar om ”en orgie av möten”.

Flera tungt vägande namn i Alexis Tsipras egen regering uppges ha försökt övertala honom att acceptera det senaste budet som förmedlades från EU-kommissionens chef Jean-Claude Juncker.

– Enligt vår information håller en seriös plan på att växa fram från båda sidor så att en överenskommelse kan nås före midnatt, skriver nyhetssajten.

Enligt grekisk tv har Greklands regering även sänt ett eget förslag till EU-kommissionen. Tidningen The Guardian skriver att det cirkulerar uppgifter om att premiärminister Tsipras kan var apå väg til Bryssel ikväll för att diskutera en överenskommelse.

Oklar folkomröstning

På söndag är det planerat att Grekland kommer att folkomrösta om landet ska gå med på de nedskärningar som krävs för att få ut den sista delen av nödlånet.

Men det finns många frågetecken kring folkomröstningen. Bland annat att långivarna egentligen dragit tillbaka erbjudandet som grekerna ska ta ställning till.

Europas ledare har varnat att ett nej i folkomröstningen innebär att landet kan tvingas lämna euron.

En analytiker på analysföretaget Capital Economics i London, säger till tidningen The Guardian att Grekland kan tvingas bort om ekonomin inte återhämtar sig. ”Utan en stark uppgång i ekonomin finns fortfarande en möjlighet att Grekland får lämna eurozonen inom de närmaste månaderna eller åren.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet