Foto: TT

Uppgifter: ”IS-ledare har flytt Mosul”

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi finns inte längre kvar i Mosul.

Han ser ut att ha lämnat kontrollen över striderna om den irakiska staden till lokala ledare, uppger en amerikansk försvarskälla.

Den svårfångade ledaren, som framträdde i Mosul i juli 2014 för att utropa ett kalifat, ska ha flytt från det tidigare IS-fästet innan irakiska säkerhetsstyrkor omringade staden för att återta den.

– Han var i Mosul före offensiven. Vi vet att han har varit där, säger källan.

Abu Bakr al-Baghdadi tros inte längre utöva något inflytande över hur striderna om Mosul utvecklas.

– Han har antagligen gett övergripande strategiska råd och lämnat över till andra, säger källan.

IS har förlorat de flesta områden terrorgruppen tidigare har kontrollerat i Irak och Syrien men hoppas kunna hålla sig kvar i det resterande självutnämnda kalifatet, uppger källan.

Sedan sommaren 2014, när IS var som starkast precis före det USA-ledda kriget mot gruppen, har gruppen förlorat 65 procent av den mark den en gång kontrollerade.

Irakiska säkerhetsstyrkor har med stöd från väst återtagit den östra sidan av staden Mosul. Styrkorna gör stadiga framsteg, har tagit kontroll över flera viktiga byggnader i västra Mosul och närmar sig den gamla stadskärnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.